California Condor Fakti: Ziemeļamerikas dzīvnieki

Izskata apraksts

Kalifornijas condor ir klasificēts kā Jauns Pasaules Vulture, un ar spārnu 8-10 pēdu platumu ir lielākais Ziemeļamerikas zemes putns. Pieauguša Kalifornijas kondorāta spalvas ir pilnīgi melnas, izņemot baltu svītru, kas atrodas katra spārna apakšpusē. Tikmēr nepilngadīgie putni ir tumšākas brūnas krāsas. Tāpat kā citas dārzkopības sugas, Kalifornijas kondoras galva ir tukša spalvas, un to padara bīstamu ar uzspiežamu knāpi. Tās kājas parasti ir pelēcīgas, un atšķirībā no citiem dzeltenumiem tā talons ir samērā neass, un tāpēc vairāk piemērots kājām nekā medībām.

Diēta

Kalifornijas konditora uztura štāpeļšķiedra ir „carrion”, kas ir jau mirušo dzīvnieku mīkstinošā miesa. Tās vēlamie ēdieni nāk no lieliem sauszemes zīdītājiem, piemēram, kazām, liellopiem, cūkām, zirgiem un pat savvaļas pūķiem un lāčiem. Tas nozīmē, ka dažreiz viņi barosies ar mazāku zīdītāju, piemēram, trušu, lapsu un kojotu, liemeņiem. Turklāt, ja to atrašanās vieta to atļauj, pat jūras zīdītāji, piemēram, vaļi un jūras lauvas, var būt kondoru izvēlnē. Tā kā Kalifornijas kondoriem nav smaržas, Kalifornijas kondori atrod savu pārtiku, aplūkojot debesis citiem, piemēram, ērgļiem un citām šķirnēm.

Dzīvotne un diapazons

Agrāk Kalifornijas kondori attīstījās visā Amerikas dienvidrietumos, kā arī gar ASV rietumu krastu. Tomēr šodien tās tiek uzskatītas par kritiski apdraudētām, un to klāsts ir samazināts līdz vairākām nelielām kabatām Kalifornijā, Arizonā un Jūtā. Šajos reģionos konditorus var atrast akmeņainos krūmos un skujkoku mežos. Tajā pašā laikā to ligzdas parasti tiek būvētas pie augšējiem kokiem vai lielu klintīm. Pašlaik Kalifornijas condor atveseļošanai ir divas svētnīcas. Tās ir Sisquoc Condor svētnīca San Rafael Wilderness, un Sespe Condor rezervāts Los Padres nacionālajā mežā, attiecīgi Santa Barbara un Ventura Kalifornijas apgabalos.

Uzvedība

Kalifornijas kondori iztērē lielāko daļu laika, meklējot pārtiku. Lidojot viņi ir zināms, ka tie sasniedz gandrīz 60 jūdzes stundā, un lai sasniegtu reibinošu augstumu virs 15 000 pēdām. Putniem ir sarežģīta sociālā struktūra, kas bieži darbojas grupās, kur ķermeņa valoda un virkne svārstību un gruntu tiek veidota kā ķeksis un komandas ķēde. Šis kaudzēšanas rīkojums ir visredzamākais, kad tie barojas, jo dominējošie putni ēdīs pirms viņu mazuļiem. Ārpus cilvēkiem putniem ir ļoti maz dabisko draudu. Tomēr ir zināms, ka tie ir cīnījušies ar zelta ērgļiem un nonāvējuši to apšaubītā avota tuvumā.

Pavairošana

Kalifornijas kondori parasti sasniedz seksuālo briedumu sešu gadu vecumā. Šajā brīdī viņi sāks mate meklēt. Lai piesaistītu palīgu, vīriešu prezervatīvi uzspiedīs uz skatuves, pagriežot galvas sarkanā krāsā un uzpūstot spalvas. Kad šī displejā ir bijusi sieviete, tad pāris kļūs par mūžu. Pāris uzcels ligzdu pie koka vai klints, kur sievietes katru otro gadu, no janvāra līdz aprīlim, novietos vienu olu. 53-60 dienas vēlāk ola izšķilsies. Jaunais putns kopā ar saviem vecākiem dosies līdz pat diviem gadiem, pirms to atklās. Šajā brīdī vecāki parasti izveido jaunu ligzdu un audzēs vēl vienu jaunu putnu. Tas var turpināt lielāko daļu putnu dzīves ilguma, kas var ilgt līdz pat 60 gadiem.

Ieteicams

Kas ir planēta 9?
2019
Āfrikas valstis ar garākajām piekrastēm
2019
Cik daudz plūdu veidu?
2019