Zelta ērgļa fakti: Ziemeļamerikas dzīvnieki

Izskata apraksts

Lieliskais Zelta ērglis ir Ziemeļamerikas lielākais plēsīgais putns. Ar spārnu spārniem līdz 7, 5 pēdām (2, 3 m) šie raptori galvenokārt ir tumši brūnā krāsā, izņemot dažas zeltaini brūnas un retas balto plankumu smaržas. Neskatoties uz šādu lielumu spārnu spārnā, Zelta ērglis sver tikai 6-15 mārciņas (no 3 līdz 7 kilogramiem) ar vīriešiem, kuri sēž pie mazākā spektra gala, un sievietēm smagākā galā. To skuvekļu asas var augt līdz pat 6 collām (6 centimetriem), ko mēra no knābja gala līdz galam. Zelta ērglis, būdams Accipitrid, atrodas tajā pašā ģimenē kā daudzi citi Amerikas lielie plēsīgie putni, tādi kā vultures, pūķi, Hawks un citi ērgļi.

Diēta

Kā plēsējs, zelta ērglis tiek uzskatīts par plēsoņu pārtikas ķēdes augšdaļā, un pat viņu jaunieši ir reti apcietināti. To uzturu galvenokārt veido mazie zīdītāji, piemēram, vāveres, truši un prēriju suņi, lai arī viņi ēd arī citus putnus, rāpuļus un zivis. Zelta ērgļi reizēm ir bijuši liecinieki tādā lielā upurīšanā kā roņi, badgers un coyotes. Atšķirībā no citiem plēsīgajiem putniem, zelta ērgļi sadarbosies un medīs kopā pa pāriem, pūles, lai redzētu, ka viens nogalina laupījumu, bet otrs pārspēj to no augšas. Niršanas laikā viņi var sasniegt ātrumu virs 150 jūdzēm stundā (241 kilometri stundā).

Dzīvotne un diapazons

Zelta ērgļi ir visplašāk izplatītie raptori pasaulē, un dažādās pasugas izplatās Ziemeļamerikā, Eiropā, Āzijā un Ziemeļāfrikā. Ziemeļamerikā zelta ērgļi galvenokārt dzīvo rietumos, sākot no Aļaskas līdz dienvidiem līdz centrālajai Meksikai. Šos raptorus mēdz atrast atklātajos, daļēji atvērtos biotopos dažādos augstumos un reljefa veidos. Viņi var dzīvot jebkur no tundras līdz mežiem līdz kalnu apgabaliem. Eksperti lēš, ka šo putnu globālais iedzīvotāju skaits ir aptuveni 300 000 cilvēku, un tuvākajā nākotnē nav prognozēts ievērojams pieaugums vai samazinājums. Šobrīd zelta ērgļi tiek uzskatīti par "vismazāk rūpju" sugām, kā tas ir IUCN Sarkanajā sarakstā, lai gan viņi joprojām saskaras ar tādiem pastāvīgiem draudiem kā medības, saindēšanās un biotopu zudums.

Uzvedība

Ar tik plašu ģeogrāfisko posmu Zelta ērgļu uzvedība ievērojami atšķiras atkarībā no atrašanās vietas. Tie, kas dzīvo Ziemeļamerikas ziemeļos, rudenī migrēs uz dienvidiem, bet citās kontinenta daļās ar stabilu pārtikas avotu visu gadu paliks stacionāri. Zelta ērgļus var atrast vai nu atsevišķi, pa pāriem, vai pat grupās, kad tie ir jauni un nepāra. Šie putni parasti ir klusi, izņemot pārošanās sezonu. Tajā laikā vokālās komunikācijas tiek izmantotas, lai koordinētu pārtikas piegādi saviem jauniešiem. Kaut arī pāris pāri ir izveidojuši teritorijas, tās nenozīmē tās ar smaržu vai skaņu. Tā vietā viņi aizstāv tos, lidojot apkārt un izlūkojot iebrucējus.

Pavairošana

Zelta ērgļu pāris paliks monogāms gadiem. Tie, kas nepārvietojas, paliks kopā visa gada garumā, savukārt migrējošie ērgļi sāks ikgadējos apcietinājumus, kad viņi atgriezīsies savā audzēšanas teritorijā. Atkarībā no atrašanās vietas, zelta ērgļiem var būt atšķirīgas audzēšanas sezonas. Sajūgam var būt no 1 līdz 4 olām, un šo olu izšķilšana aizņem līdz pat 45 dienām, un pat tad lielākais un spēcīgākais cālis bieži nogalinās mazākos, vājākos brāļus un māsas. Pāris rūpēsies par cāli vai cāļiem, līdz viņi iemācīsies lidot, kas parasti notiek aptuveni 10 nedēļas. Jaunieši atstāj savus vecākus vienu līdz divus mēnešus pēc tam, lai gan viņi paši netiks audzēti, kamēr viņi nav vecumā no 4 līdz 7 gadiem.

Ieteicams

Kur ir audzētas vīnogas?
2019
Populārākās pilsētas pasaulē
2019
Kas ir Merilendas oficiālais sports?
2019