Visbīstamākie Pasaules papagaiļi

18. Kakapo

Ar unikālajām iezīmēm Strigops habroptila ir viens no interesantākajiem pasaules putniem. Tas ir liels un bez lidojuma, nakts un zemes mājoklis. Kakapo ir endēmiska uz Jaunzēlandi, kur tās iedzīvotājus ļoti apdraud masveida mežu izciršana, medīšana ar cilvēkiem un ievestās sugas. Vietējais Māoris medīja putnu plaši par savu gaļu un spalvām. Pēc eiropiešu ierašanās Jaunzēlandē kakapo biotopos ieviesa tādas sugas kā kaķi un žurkas, un šie dzīvnieki šo putnu plēsošanu veica plaši. Kopš 2016. gada kakaposa iedzīvotāju skaits bija tikai 154 pārdzīvojušos. Saglabāšanas pasākumi ir pilnā sparā, lai saglabātu kakapo savā dzimtajā dzīvotnē un divas salas Fiordland ir rezervētas kakapo saglabāšanai.

17. Sarkanā ventilācija

Cacatua hematuropigija, kritiski apdraudēta suga, ir endēmiska Filipīnām. Putns ir strauji samazinājies sakarā ar biotopu zudumu un cagebird tirdzniecību. Tomēr saglabāšanas centieni pēdējo desmitgažu laikā ir palīdzējuši zināmā mērā pārbaudīt šo putnu populācijas samazināšanos. Pašlaik dabā dzīvo aptuveni 650 līdz 1 120 šīs sugas cilvēku.

16. Dzeltenā cekuloze

Cacatua sulfurea atrodas Austrumtimorā un dažās Indonēzijas salās. Tāpat kā citas šajā sarakstā iekļautās sugas, dzeltenā cekuloze ir arī izzūda. Putns dzīvo meža biotopos. Tiek lēsts, ka šī putna pasaules iedzīvotāju skaits ir mazāks par 1000 līdz 2499 nobriedušiem indivīdiem. Par sugas samazināšanos ir atbildīga gan starptautiskā tirdzniecība ar šo sugu, gan liela mēroga mežu izciršana. Nelikumīga šīs putnu slazdošana joprojām turpinās dažās tās platības daļās.

15. Puertoriko Amazon

Endēmisks Puerto Rico, Amazona vittata reiz bija plaši izplatīts salas meža daļās. Tomēr mežu zudums, kaitēkļu apkarošana un pārtika, kā arī sprosts putnu tirdzniecībā izraisīja krasu šīs sugas iedzīvotāju skaita samazināšanos. Līdz 1975. gadam šīs sugas dzīvnieki bija tikai 13 cilvēki. Saprotot, ka suga ir gandrīz pabeigta, dabas aizsardzības speciālisti uzsāka enerģisku kampaņu, lai saglabātu putnu un nebrīvē audzēto audzēšanas programmu, kam sekoja putnu atbrīvošana savvaļā, palīdzēja atjaunot šīs skaisto papagaiļu populāciju zināmā mērā. Pašlaik putns izdzīvo El Yunque nacionālajā mežā, un to diapazons ir samazināts līdz 0, 2% no tās vēsturiskā diapazona.

14. Glaucous Macaw

Anodorhynchus glaucus agrāk bija izplatīts Brazīlijas, Urugvajas, Paragvajas un Argentīnas daļās. Tomēr šīs sugas populācija sāka samazināties kopš 19. gadsimta un līdz 20. gadsimtam gandrīz nebija apstiprināti ziņojumi par šī putna esamību. Lai gan to parasti uzskata par izmirtu putnu, baumas par nesenām novērojumiem un vietējiem kontiem liecina, ka glaucous macaw var nebūt pilnībā pazudis. Tomēr, pat ja šie putni izdzīvos, nav sagaidāms, ka populācijas sastāvā būs vairāk nekā 50 cilvēku. Plašais palmu biržu un galeriju mežu zudums, kā arī cilvēku apdzīvoto vietu skaita pieaugums pie upēm, kur gleznainā māla dzīve ir galvenais iemesls, kas izraisīja sugu gandrīz izzudumu. Arī šo putnu sagūstīšana, lai tos turētu kā mājdzīvniekus, ir negatīvi ietekmējusi viņu izdzīvošanu savvaļā.

13. Zilā rīklē

Ara glaucogularis ir arī viens no mūsdienu pasaules apdraudētajiem papagaiļiem. Šai sugai piemīt liela mēroga biotopa zudums un nelegāla tirdzniecība eksotisko mājdzīvnieku tirgū. Putnus pagātnē nomedīja arī vietējie iedzīvotāji, kuri izmantoja spalvas, lai ražotu dinamiskas galvassegas. Putns ir endēmisks Bolīvijai, kur ir divas apakšgrupas - ziemeļu un dienvidu. Patlaban šī putna populācija ir ap 50 līdz 249 cilvēkiem.

12. Sarkanā throated Lorikeet

Charmosyna amabilis ir endēmisks uz Fidži, un tas galvenokārt ir atrodams nobriedušos mežos tās biotopā. No 2001. līdz 2012. gadam tika veiktas četras aptaujas par lorikeet, bet visas tās nespēja atklāt vienu putnu. Tādējādi suga, iespējams, ir izmirusi vai, ja tā izdzīvo, atlikušais iedzīvotāju skaits var būt ļoti mazs (mazāk nekā 50). Predācija ar ievestajām sugām un biotopu iznīcināšanu ir divi galvenie faktori, kas izraisa sugu izspiešanu uz izzušanas robežas.

11. Sinú Parakeet

Pyrrhura subandina, lai gan IUCN ir marķējusi kā kritiski apdraudētu sugu, iespējams, ir izmiris. Pat ja putns joprojām izdzīvo, tiek lēsts, ka tās populācija ir mazāka par 50 gadiem. Zināms, ka putns dzīvo Kolumbijas ziemeļu daļā. Maz ir pētīts par šo sugu, kas ir viena no pasaulē visvairāk vēlamajām zaudētajām sugām.

10. Pelēka krūšu papagailis

Pyrrhura griseipectus pieder Psittacidae ģimenei. Tas ir endēmisks Brazīlijas Ceará, kur tas dzīvo ierobežotos mežu un mitro mežu biotopos. Ir dažas pretrunas attiecībā uz šī putna atzīšanu par atsevišķu sugu, jo daļa pētnieku to uzskata par balto auskaru papagailis. Mūsdienās savvaļā dzīvo mazāk nekā 250 pieaugušie putni.

9. Oranžās papagailis -

Neophema chrysogaster atrodas tikai Austrālijas dienvidos. Tā ir viena no trim papagaiļu sugām, kurām piemīt migrācijas uzvedība. Šie putni audzē Tasmānijā un ziemas laikā pārceļas uz dienvidu kontinentālās Austrālijas krastiem. Šī suga ir viena no visbīstamākajām papagaiļiem pasaulē un cieš no biotopu degradācijas un sadrumstalotības, konkurences ar ievestajām sugām, ievestās sugas plēsumiem, slimībām un dažādiem citiem draudiem. Pašlaik IUCN suga ir marķēta kā kritiski apdraudēta.

8. Fuertes papagailis -

Hapalopsittaca fuertesi dzīvo Kolumbijas Centrālo Andu rietumu nogāzēs. Lai gan sugas tika uzskatītas par izmirušām, 2002. gadā Kolumbijas vulkāniskajā nogāzē konstatētās sugas atklātībā radās cerības par šīs sugas esamību citās tās robežās.

7. Swift Parrot -

Lathamus arī izmaina arī Tasmaniju un ziemā pārcēlās uz kontinentālo Austrāliju. Ātrais papagailis dzīvo dažādos biotopos, tostarp mežos, mežos, plantācijās un pat pilsētu teritorijās. Pētnieki ir aprēķinājuši, ka suga var izzust līdz 2031. gadam, ja iedzīvotāji turpinās samazināties līdz pašreizējam līmenim. Dzīvotnes zudums, īpaši vecie koki ar dobumiem, kuros šie putni ligzdo, apdraud sugas izdzīvošanu.

6. Coxen's Fig Parrot -

Cyclopsitta diophthalma coxeni ir dubulto acu vīģu papagailis. Ir maz zināms par šo papagaili, kura diapazons ir ierobežots ar New South Wales un Queensland daļām. Putns dzīvo subtropu lietus mežos ar vīģu kokiem. Šo mežu iznīcināšana lauksaimniecībā un apdzīvotās vietās, kā arī mežizstrāde ir lielākais drauds šī papagaiļa izdzīvošanai. Šo putnu barība ir sadrumstalota. Tiek lēsts, ka savvaļā dzīvo ne vairāk kā 100 nobriedušu šo pasugas indivīdu.

5. Malherbe's Parakeet -

Vēl viena ļoti apdraudēta papagaiļu suga - Cyanoramphus malherbi - dzīvo tikai Jaunzēlandē. Atrodas četrās Jaunzēlandes salās un dažās Dienvidu salas ielejās. Liels pieaugums žurku un stoātu populācijā Dienvidu salā izraisīja dramatisku Malherbe parakeeta iedzīvotāju skaita samazināšanos kopš 2000. gada. Mūsdienās savvaļā dzīvo tikai aptuveni 100 putnu.

4. Spixa maka -

Cyanopsitta spixii ir dzimtā Brazīlijā, kur tas ir lielā mērā atkarīgs no Tabebuia aurea kokiem barošanai, kājām un ligzdošanai. Tomēr, ņemot vērā neierobežotu mežu izciršanu tās ierobežotajā diapazonā un specializētajos biotopos, šī putna populācija pēdējo desmitgažu laikā strauji kritās. Lai gan IUCN iezīmē sugas kā kritiski apdraudētas, tas, iespējams, ir izmiris savvaļā. Šī putna novērojumi ir ļoti reti. Konservācijas speciālisti cenšas atdzīvināt Spixa aitu populāciju ar nebrīvē audzētu programmu palīdzību. Līdz šim ir gūti panākumi.

3. Blue-fronted Lorikeet -

Charmosyna toxopei ir endēmiska pret Buru, Indonēzijas salu. Šī suga arī ir cietusi no biotopu iznīcināšanas un medībām. Pašlaik divas salas aizsargājamās teritorijas ir vērstas uz putna saglabāšanu savā dzimtajā dzīvotnē.

2. Jauna kaledoniešu Lorikeet -

Charmosyna diadēma, kas ir endēmiska Jaunajai Kaledonijai, ir potenciāli izmiris. Ļoti maz ir zināms par šo putnu, jo tas ir neuzkrītošs un nomadošs. Izkaisītie ziņojumi par šī putna novērojumiem pastāv ilgstoši. Ja ir kāda šīs putnu populācija, tad tiek lēsts, ka tas ir mazāks par 50 cilvēkiem. Dzīvotņu iznīcināšana, ieviestas slimības, piemēram, putnu malārija un ievestās sugas, piemēram, žurkas, varēja izraisīt šo sugu populācijas samazināšanos.

1. Zilā spārna rakete -

Prioniturus verticalis ir endēmiska Filipīnu Tawi-Tawi salai. Ātrās biotopu zudums un degradācija kalnrūpniecības, lauksaimniecības un citu cilvēku darbību dēļ ir ierobežojusi šo sugu klāstu no visām Sulu arhipelāga salām līdz nelielām Tawi-Tawi kabatām. Putns dzīvo mangrovju mežos un mitrās zemienes mežos. Putnu sajaukums arī padara to ļoti jutīgu pret nelegālu lolojumdzīvnieku tirdzniecību ar eksotiskiem putniem. Tiek lēsts, ka tikai aptuveni 50–249 zilās spārnotās raketes astes šobrīd saglabājas savvaļā.

Ieteicams

Pārkāpuma likme pēc valsts
2019
Kas un kad ir Pasaules bruņurupuču diena?
2019
Pasaules septiņas trešās augstākā līmeņa sanāksmes
2019