Vai Mazais Dods ir izzušanas krustā?

Mazais dodo ir zobu rēķins, kas ir dzimis Samoa. Tam piemīt līdzības ar izmirtu putnu, kas bija pazīstams kā dodo. Tā rezultātā ir raksturīgi, ka mazajam dodo un dodo sauc par brālēniem. Pasaules pēdējais dodo nomira 1600. gados. Tā gāja bojā Maurīcijas salā, kas bija tās dzimtā dzīvotne. Citi mazo dodo vārdi ir “Manumea” (ko izmanto vietējie iedzīvotāji) un Didunculus strigirostris (ko izmanto pētnieki). Daži zinātnieki ir kristījuši mazo dodo kā Dodlet. Tik skaista, kā izklausās, mazais dodo ir uz izzušanas sliekšņa. Saskaņā ar veiktajām aptaujām ir tikai aptuveni 200 mazo dodosu. Mazais dodo ir Samoa valsts putns. Saskaņā ar Samoa vietējiem iedzīvotājiem putni ir meža „princese”.

Fiziskās īpašības

Mazais dodo ir dīvains un reti sastopams putns. Patiesībā, pat fotogrāfiju atrašana ir diezgan sarežģīta problēma, jo pastāv tikai dažas kvalitatīvas fotogrāfijas. Tomēr ir informācija par putna īpašībām. Mazais dodo garums ir 12 collas. Tās galvas un krūtis ir zili pelēkas un spārni ir rufo krāsas.

Draudi mazajam dodam

Šo skaisto putnu izdzīvošanai pastāv vairāki draudi. Pirmais ir tas, ka plēsēju, piemēram, žurku un kaķu, klātbūtne, kas cenšas tos apēst. Otrkārt, gadu gaitā viņi piedzīvojuši biotopu zudumu cilvēku darbības dēļ, piemēram, atmežošanu. Treškārt, cilvēki nelegāli medī mazos dodos. Neskatoties uz to, ka Samoa valdība aizliedza mazo dodo medību 1993. gadā, cilvēki ir plaši pārkāpuši aizliegumu. Samoa mazā dodo gaļa ir deviņas reizes lielāka par vistas vērtību. Šo iemeslu dēļ mazo dodosu skaits ir izlobījies no 7000 1980. gados līdz dažiem simtiem, kas pastāv šodien.

Izglābj mazo dodo

Cietumā nav maz dodosu; esošie dzīvo tikai savvaļā. Tā rezultātā pastāv problēmas saistībā ar to saglabāšanu. Pirmkārt, tā kā tie ir ļoti reti, tos nav viegli identificēt. Otrkārt, pat ja zinātnieki uztvertu vienu no putniem, neviens nezina, kā par viņiem rūpēties. Tāpēc labākā pieejamā saglabāšanas metode ir mudināt Samoa vietējos iedzīvotājus saglabāt mežus. Tas nodrošinās putniem lielisku biotopu. Līdz ar to viņi reproducēs un reizinās to skaitu. Pētniekiem ir jāmācās arī putni, lai viņi saprastu savu bioloģiju, tostarp viņu uzvedību, barošanas ieradumus, vairošanos un fiziskās īpašības. Šāds pētījums ļaus zinātniekiem izstrādāt veidus, kā saglabāt mazo dodo.

Pašlaik IUCN Sarkanais saraksts mazo dodo ir klasificējis kā apdraudētu. Tomēr tas drīz var mainīties, ja turpināsies neliela skaita samazināšanās tendence. Mazie dodos var pāriet no “apdraudētās” kategorijas uz „kritiski apdraudēto” vai vēl sliktāk “izmirušās” kategorijas. Tādējādi ir aicinājums saglabāt mazos dodos un izvairīties no to izzušanas.

Ieteicams

Irānas revolūcija: cēloņi, notikumi un sekas
2019
Dienvidkorejas prezidentu saraksts
2019
Kas ir līcis?
2019