Vai Cougars un Mountain Lions ir tas pats?

Cougars un kalnu lauvas ir tie paši dzīvnieki. Faktiski, kouki tiek saukti arī par kalnu lauvām, pumām vai pantteriem atkarībā no dzīvesvietas. Spāņu pētnieki Dienvidamerikā un Ziemeļamerikā nosauca dzīvnieku “gato monte” (kalna kaķis). Inkas dzimtajā valodā to sauca par „pumu”, bet nosaukums “puma” cēlies no senā amerikāņu vārda “cuguacuarana”. Cougars pieder pie Felidae ģimenes Puma ģints.

Morfoloģija

Cougars vai kalnu lauvām ir cieta krāsa ar baltu apakšējo malu, bet nedaudz tumši mati, kas aptver muguru. Mitrās ekosistēmās dzīvnieki mēdz būt tumšāki un sarkanīgi brūni, bet aukstākajos reģionos dzīvojošie ir pārklāti ar biezākiem un garākiem matiem, kas, šķiet, ir pelēkā pelēkā krāsā. Ķermenis parasti ir tievs ar mierīgu uzvedību, kas padara puma reti sastopamas ar cilvēkiem. Kaķi ir spēcīgi būvēti, tiem ir lielas ķepas ar asiem nagiem un asām gaļēdāju zobiem. Kāju kājas ir labi uzbūvētas un vīrišķākas nekā priekšējās daļas, kas ļauj viņiem lēkt līdz 18 pēdām no koka vai 20 pēdu leju kalnā. Cougaram ir elastīga mugurkaula, piemēram, geparda, lai tās varētu manevrēt un pēkšņi mainīt virzienus. Pieaugušie var sasniegt 5 pēdu garumu. Vīrieši ir smagāki par sievietēm vecumā no 53 līdz 72 kilogramiem, savukārt sievietēm ir 34 līdz 48 kilogrami. Astes garums ir no 2 līdz 3 pēdām.

Medību un Cougars diēta

Kalnu lauvas medības ar slazdu tehniku, ar kuru palīdzību viņi pēkšņi uzbrūk upurim un piekauj to. Viņi var redzēt laupījumu no attāluma, jo tā ir gudra redzi, īpaši rītausmā un krēslā. Kā virsotnes plēsoņām, viņi medī plašu dzīvnieku klāstu, piemēram, brieži, savvaļas cūkas, jenoti, zaķi, capybaras un vāveres. Jebkura pārējā plēsīgā daļa tiek saglabāta, slēpjot ar zāli, zariem vai pat sniegu atkarībā no biotopiem. Pēc pilnas kalnu lauvas ilgi paliks, lai taupītu enerģiju.

Dzīvotne un izplatīšana

Kalnu lauvas dzīvo rietumu puslodē no Argentīnas uz Ziemeļamerikas Kolumbiju. Dzīvie biotopi svārstās no mežiem, tuksnešiem, purviem un kalnu grēdām. Kalnu kaķi pēc savas būtības ir vientuļi, ar vīriešiem, kam ir milzīga teritorija, kas pārklājas ar vairāku sieviešu teritoriju. Patvērums atrodas zem bieziem krūmiem, alas vai plaisām, lai pasargātu no skarbajiem laika apstākļiem. Saziņa viens ar otru pāri plašajam reljefam ir ar urīnu, izkārnījumiem, saskrāpētiem baļķiem vai zīmēm, kas palikušas uz sniega virsmas. Kalnu kaķu sugas nav rūkas, bet tās rada skaņas, piemēram, mazākas kaķi. Viņi var arī sagrābt, pļāpāt, svilpt vai ķildīties, lai sazinātos ar citām kaķu sugām.

Pavairošana un dzīves cikls

Mātītes, kas gatavas audzēšanai, piesaista vīriešus, zvanot vai berzējot aromātus uz kokiem vai klintīm. Pārošanās sesija ilgst dažas dienas, pēc tam vīrišķās lapas meklē citas sievietes. Grūsnības periods ilgst 3 mēnešus, pēc tam sieviete dzemdē no viena līdz sešiem mazuļiem, kuriem ir plankumi, lai tos maskētu pret plēsējiem. Plankumi izbalē, jo tie tiek baroti 3 līdz 4 mēnešus. Cubs iemācās medīt un dzīvot patstāvīgi no 12 līdz 18 mēnešiem pirms seksuālā brieduma sasniegšanas no 2 līdz 3 gadiem.

Saglabāšana

Cilvēki ir lielākais apdraudējums šiem kaķiem, kuriem ir būtiska loma ekosistēmā kā virsotnes plēsējs. Zooloģiskie dārzi ir noteikti, lai saglabātu kaķus nebrīvē dažādās Rietumu puslodes daļās.

Ieteicams

Kelp Forests - Meža veidi visā pasaulē
2019
Savvaļas dzīvnieku izzušana apdraud globālos pārtikas produktus
2019
Tabakas ražošana pa valstīm
2019