Unikālās Austrālijas sugas: Austrālijas Snubfin delfīns

Apraksts

Līdz 2005. gadam Austrālijas snubfin delfīns tika uzskatīts par Irrawaddy delfīnu izolētu populāciju, bet vēlāk tika atzīts par atšķirīgu sugu ar unikālām īpašībām. Delfīnu delfīnu atpazīst tās robustās noapaļotās pieres un nelielas muguras spuras, kas atšķir to no citām delfīnu sugām vienā un tajā pašā dzīvesvietas diapazonā. Viņu mutēm ir 12-19 asas asas zobi abās abu žokļu pusēs. Snubfin delfīni ir trīskrāsoti ar baltu vēderu, gaiši brūns uz sāniem un brūngani virspusē. Viņi ir iegravējuši astes spuras ar šaurām trauka formas malām un lieliem plašiem papīriem ar gludu izliektu malu. Pieaugušie aug garumā līdz 9 pēdām un var svērt līdz pat 400 mārciņām, un sievietes ir lielākas par vīriešiem.

Dzīvotne un diapazons

Delfīns ir reģistrēts Austrālijas ziemeļos, kur viņi apdzīvo estuāru, upi un piekrastes ūdeņus. Dienvidos tie tiek reģistrēti, lai apdzīvotu Port Alma un Keppel līča seklos ūdeņus, netālu no Rock Hampton Queensland. Paredzams, ka sugu klāsts paplašināsies cauri Klusajam okeānam Austrālijā līdz Papua Gvinejai. Klusajā okeānā līdz šim ir reģistrēti aptuveni 200 delfīnu.

Uzvedība

Snubfin delfīni ir rezervētas radības, kas dzīvo piecu locekļu pākstīs, lai gan ir novērotas lielākas pākstis ar 15 locekļiem. Ja tie ir nepārtraukti, tie parasti īsi iegremdē un virsmu atstāj 30 līdz 60 sekundes. Atšķirībā no citām delfīnu sugām, snubfin delfīni nav izliekuši braukt, bet gan daļēji lec, kamēr sēžas. Austrālijas snubfin delfīni sazinās, padarot unikālas skaņas, tostarp augstas kvalitātes klikšķus, platjoslas snaps un svilpes. Viņi parasti sazinās, lai brīdinātu viens otru par plēsēju klātbūtni, meklē potenciālu palīgu, paziņo par pārtikas klātbūtni.

Diēta

Austrālijas delfīns ir viltīgs plēsējs ar pārsvarā gaļu saturošu diētu. Tā galvenokārt barojas ar visdažādākajām zivīm, vēžveidīgajiem un galvkājiem, kas atrodas tās dzīvotnes tuvumā. Delfīni galvenokārt barojas pārtikā estuāros, mangrovju mežos un koraļļu rifos, un dažreiz naktī pārvietojas dziļos ūdeņos, ja ir pietiekami daudz upju. Dažreiz tiek novērots, ka tie spurtu ūdeni no mutes, un to uzvedība ir sinonīms.

Draudi

Pēc to krasā krituma Austrālijas piekrastes ūdeņos, ko viņi apdzīvo, snubfin tiek klasificēta kā gandrīz apdraudēta suga. Viņu priekšroka piekrastes ūdeņos padara tos uzņēmīgus pret cilvēka iejaukšanos no biotopu degradācijas, trokšņa un ūdens piesārņojuma, kā arī nejaušas sagūstīšanas ar haizivju kontroles programmu. Pašlaik lielākais apdraudējums ir piezveja, kas nozīmē, ka tie ir iesprostoti haizivju tīklos, kas paredzēti peldvietu un zvejas tīklu aizsardzībai, lai iegūtu lašu. Piesārņojums augstākā pārtikas ķēdē padara delfīnus uzņēmīgus pret daudzām slimībām, tādējādi vēl vairāk samazinot iedzīvotāju skaitu.

Starptautiskā dabas saglabāšanas savienība (IUCN) min delfīnus kā neaizsargātas būtnes, aicinot sugas aizsargāt savus centienus, pirms tie kļūst kritiski apdraudēti. Austrālijā ir veikti daži saglabāšanas pasākumi, izmantojot piekrastes attīstības un biotopu pārveidošanas programmas, kuru mērķis ir izveidot jūras parku ar mērķi aizsargāt sugas.

Ieteicams

Passchendaele kaujas - slavenās cīņas vēsturē
2019
Kas ir Jet Lag?
2019
Kādi ir Kipras galvenie dabas resursi?
2019