Unikālās Āfrikas sugas: Allena purvs mērkaķis

Allena purvainais mērkaķis pieder pie primāta kārtības Allenopithecus ģints un pieder veco pasaules pērtiķu ģimenei. Tiem ir raksturīga spēcīga ķermeņa uzbūve un pelēkā zaļā ķermeņa kažokāda. Allena purvainais mērkaķis apdzīvo purvus, upes un atvērtākus mežus, ieskaitot augkopības. Šī pērtiķu suga ir visizplatītākā Kongo baseina zemienes mežos Kongo Centrālāfrikas Republikā. Allena purva pērtiķu sugas atrodamas arī Kamerūnā un Kongo Demokrātiskās Republikas rietumu reģionā. Allena purva pērtiķu saglabāšanas statuss ir „tuvu draudiem”, un galvenais drauds tās izdzīvošanai ir medības.

Apraksts

Allen's Swamp mērkaķim ir spēcīgi veidota auguma krāsa ar pelēku, zaļu un brūnu kažokādu. Pērtiķim ir sarkanīga seja ar gariem matu saišķiem uz vaiga. Apmatojums ap pleciem un kaklu ir garāks nekā kažokādām citās ķermeņa daļās. Allenas purvainajam pērtiķim ir nedaudz pirksti un pirksti, kas norāda uz ūdens dzīves veidu, un astes parasti ir garākas nekā tās ķermenis. Pieaugušā Allen purva pērtiķa ķermeņa garums svārstās no 18-20 collām. Aste sasniedz vairāk nekā 19 collas garu garumu un parasti ir garāka par to ķermeņiem. Vīrieši ir salīdzinoši lielāki nekā sievietēm, kuru ķermeņa masa ir 13 mārciņas, savukārt sievietes sver nedaudz virs 7 mārciņām. Tiek lēsts, ka Allena purva dzīves ilgums ir aptuveni 28 gadi.

Sociālā rīcība

Šie pērtiķi ir dienas un sociālās būtnes. Viņi vienmēr dzīvo 40 vai vairāk cilvēku grupā. Tāpat kā daudzas citas primātu sugas, Allena purvainie pērtiķi praktizē sociālo kopšanu, lai stiprinātu saikni starp karaspēka locekļiem. Dažreiz mazākas grupas var pārtraukt lopbarību. Allena purvainie pērtiķi galvenokārt ir koki, kas lielāko daļu laika pavada lēcienā no koka uz koku, bet var atrast uz vietas, meklējot pārtiku. Allena purvainie pērtiķi sazinās ar citiem karaspēka dalībniekiem, izmantojot zvanus un žestus. Zvani ietver dziļas croaks, grunts un brīdinājuma chirps. Allena pērtiķi barojas ar augļiem, sēklām, lapām, zivīm un maziem bezmugurkaulniekiem. Viņi parasti pavada lielāko daļu sava laika, lai barotos seklos ūdeņos un atklātā vietā. Galvenie Allena purvaino pērtiķu plēsēji ir čūskas, raptori un Bonobo, bet to purvainie biotopi viņus mazina no meža briesmām.

Pavairošana

Allena purvainie pērtiķi ir daudzveidīgi, ar vairākām sievietēm un vīriešiem. Informācija par Allena purva mērkaķa pārošanās paradumiem ir ļoti niecīga. Mātītes dzemdē vienu pēcnācēju pēc 5-6 mēnešu grūtniecības un var dzemdēt dvīņus. Pēc trim mēnešiem jaunieši ir atšķirti un nobrieduši pēc 3-5 gadiem. Allena purvainie pērtiķi dzemdē jebkurā laikā gadā, bet vairums dzimušo gadījumu notiek jūnijā. Sievietes ir galvenās aprūpētāji.

Saglabāšanas iniciatīvas

IUCN uzskaita Allenas purvaino pērtiķi, kas ir tuvu apdraudēta suga. CITES arī uzskaita pērtiķus saskaņā ar II papildinājumu, kas ir dzīvnieku grupas, kurām nav obligāti jāizraisa izmiršana, bet kurām ir vajadzīga tirdzniecības kontrole, lai nodrošinātu to izdzīvošanu. Medību un biotopu iznīcināšana ir draudi Allenas purva mērkaķim. Mērkaķis tiek medīts par gaļu, kas tiek izmantota iztikas un komerciāliem mērķiem.

Ieteicams

Global High Tech eksports pa valstīm
2019
Madagaskaras etniskās grupas
2019
Kas padara lietas spīd tumsā?
2019