Šodien dzīvojošo monotrēmu 5 sugas

Bazālo olu dēšanas zīdītājus sauc par monotrēmiem. Atšķirībā no sēklinieku un placentu dzīvniekiem šie zīdītāji nedzīvo dzīvi jauni. Visi pārdzīvojušie monotrēmas grupas locekļi ir jauni Gvinejas un Austrālijas vietējie iedzīvotāji. Četras echidnas sugas un pīļu rēķinu kopa veido piecas mūsdienās dzīvojošās monotrēmas sugas. Šo sugu galvenās iezīmes ir aprakstītas turpmāk.

5. Rietumu ilgi bārkstis Echidna

Rietumu ilgi beaked echidna ( Zaglossus bruijni ) atrodas Jaunzēlandes salā. Šeit tā dzīvo Foja kalnos un Papua un Rietumu Papua provinču Indonēzijas putnu galvas pussalā. Dzīvniekus var pamanīt alpu pļavās un mitros kalnainos mežos, kuru augstums ir no 4300 līdz 13 100 pēdām. Rietumu ilgi beakeds echidna ir lielākā dzīvā monotrēma suga. Tam ir trīs nagi uz priekšējās un pakaļējās kājas, kas to atšķir no citām Zaglossus sugām. Rietumu ilgstošajai echidnai ir garāks, lejup vērsts snīps nekā īstermiņa ķekars. Ešidnas galvenokārt barojas ar sliekām. Biotopu zudums un medības ir krasi samazinājušas šo sugu skaitu, un pašlaik IUCN to klasificē kā "kritiski apdraudētu". Dzīvnieks tiek uzskatīts par delikatesi pasaules daļās un, lai gan sugu komerciālā medības ir aizliegtas, tradicionālā medniecība turpinās.

4. Austrumu garšais Echidna

Austrumu garšais echidna ( Zaglossus bartoni ) ir echidna suga, kas atrodama augstumā no 6 600 līdz 9 800 pēdām Jaunajā Gvinejā. Šeit viņi dzīvo zemūdens mežos, kalnainos skrubjos, zālāju apgabalos vai tropu kalnu mežos. Dzīvnieki atšķiras no citām Zaglossus sugām, turot četrus nagus uz pakaļkājām un piecus nagus uz priekšējām kājām. Dzīvniekam ir blīvi melni kažokādas un ir aptuveni 60 līdz 100 centimetru garš. Kukaiņu un lauvu meklējumos kukaiņu sugas izmanto savu garo kausu. IUCN ir klasificējusi garo austrumu echidnu par "neaizsargātām" sugām. Atmežošana un medības ir divi lielākie draudi šiem dzīvniekiem. Kā zināms, ka savvaļas suņi ir arī echidnas. Tiek atpazītas četras austrumu garo echidnas aitu sugas. Tie ir Z. b. bartoni, Z. b. clunius, Z. b. diamondi un Z. b. smeenki.

3. Sir Dāvida ilgstošs Echidna

Sir Dāvida ilgstošs echidna ( Zaglossus attenboroughi ) ir viena no trim Zaglossus ģints sugām. Dzīvnieki dzīvo Jaunā Gvinejas Kiklopu kalnos un ir nosaukti pēc izcilā dabas zinātnieka Sir David Attenborough. Šī echidna suga ir mazākā no sugas sugām, un tā ir tuvāka izmēra īkšķīgajai echidnai. Dzīvnieki barojas ar termītiem, skudras, kukaiņu kāpuriem un sliekām. Viņi dod priekšroku dzīvot izolēti un tikai sanāk kopā. Kritiski apdraudēta suga, Sir Dāvida ilgi beached echidna gandrīz tika uzskatīta par izmiris 1900, kamēr pierādījumi par to unikālo deguna pokes tika atklāts Cyclops Mountains. Medību un biotopu zudums ir galvenais šīs sugas samazināšanās iemesls.

2. Echidna

Tachyglossus ģints biedrs, īslaicīgs echidna ( Tachyglossus aculeatus ), ir monotrēma, kas dzīvo visā Austrālijā, kā arī Jaunzēlandes dienvidrietumu piekrastes un augstienes reģionos. Dzīvniekiem ir raksturīgs nūjiņš un specializēta mēle, kas palīdz tiem ātri noķert kukaiņus. Dzīvnieka ķermenis ir pārklāts ar kažokādu un mugurkauliem. Īsām ķekariem ir arī ļoti spēcīgi nagi un priekšējās ekstremitātes, kas ļauj dzīvniekam ātri izturēt zemi ar lielu spēku. Echidna cēlās bumbiņā ar apdraudētiem mugurkauliem, kad tie tiek apdraudēti. Tas ir labs peldētājs un var arī pieļaut zemu skābekļa līmeni. Tā cenšas izvairīties no karstuma un ziemā tā pārziemo, lai taupītu enerģiju. Tiek atpazītas piecas īsspalvainas echidnas pasugas: T. a. acanthion, T. a. aculeatus, T. a. lawesii, T. a. multiaculeatus un T. a. setosus.

1. Duck-billed Platypus

Pīļu rēķins ( Ornithorhynchus anatinus ) ir monotrēma suga, kas ir endēmiska Austrumeiropā. Tā ir vienīgā Ornithorhynchidae un Ornithorhynchus ģints suga. Dzīvniekam ir ļoti neparasts izskats. Tas ir olšūnu zīdītājs, kam ir rēķins, piemēram, pīle, astes kā bebrs, un kājas kā ūdrs. Pirmo reizi Eiropas dabas zinātnieki saskārās ar to, ka to uzskatīja par sarežģītu mānīšanu. Šīs sugas tēviņiem piemīt spārns uz pakaļkājām, kas var radīt indi, kas cilvēkiem izraisa stipras sāpes. Pīļu rēķinu unikālums padara to par vienu no Austrālijas ikoniskajām sugām, un tas bieži tiek izmantots kā talismans nacionālajos pasākumos. IUCN Sarkanajā sarakstā dzīvnieks tagad ir klasificēts kā gandrīz apdraudēts. Tas reiz tika plaši medīts par kažokādu, bet patlaban tā ir aizsargāta ar likumu visā tās klāstā. Pīļu rēķina plankumainais barības avots ir kukaiņu kāpuri, saldūdens garneles, annelīdie tārpi utt. Tas izmanto savu snaudu, lai izrakt no upes gultnes un nogādātu upuri tā vaigu maisiņā, ko tas uzreiz uzklāj uz virsmas. Pūļveidīgais ēdiens meklē aptuveni 12 stundas dienā.

Ieteicams

Irānas revolūcija: cēloņi, notikumi un sekas
2019
Dienvidkorejas prezidentu saraksts
2019
Kas ir līcis?
2019