Seši Dienvidamerikas lapsu sugas

Canidae dzimtas Lycalopex ģints pieder pie Dienvidamerikas lapsa. Sešas pastāvīgās sugas ir iekļautas šajā ģimenē, kurām visiem ir “lapsa” to vispārējos nosaukumos. Tomēr, neskatoties uz viņu vārdu, Lycalopex ģints sugas nav īstas lapsas ( Canidae sugas Vulpes ģints sugas sauc par īstām lapsām), bet tās ir ciešāk saistītas ar džungļiem un vilkiem. Šeit ir šīs ģints sugu saraksts:

6. Darvina lapsa

Lycalopex fulvipes ir ierobežots klāsts, kas attiecas tikai uz Čīles Valdivian piekrastes zonu, Chiloé salu un Nahuelbuta nacionālo parku. Šīs sugas galvenokārt dzīvo mērenā lietus mežu dienvidos. Tai ir liela laupījumu bāze, kas sastāv no bezmugurkaulniekiem, putniem, rāpuļiem, abiniekiem utt. Darvina lapsa ir apdraudēta suga, kurā šodien dzīvo tikai daži simti izdzīvojušo nobriedušu cilvēku. No tā gandrīz 90% iedzīvotāju atrodas Chiloé salā. Suga saskaras ar daudziem draudiem tās izdzīvošanai. Cilvēku vajāšana, kas uzskata, ka lapsas apdraud viņu mājputnus, biotopu sadrumstalotība attīstības aktivitāšu dēļ un savvaļas suņu nogalināšana ir daži no lielākajiem draudiem šiem lapsām.

5. Culpeo

Lycalopex culpaeus ir otrais lielākais nūjiņš, kas dzīvo Dienvidamerikā un ir ļoti līdzīgs sarkanajam lapsam. Šīs sugas uzturs sastāv no grauzējiem, putniem, rāpuļiem un reizēm augu daļām un pat kārbām. Lai gan šo sugu populācija dažos reģionos ir zema, IUCN Sarkanajā sarakstā tā joprojām ir apzīmēta kā “vismazāk sastopamā” suga. Lielākās culpeo populācijas atrodas Andu rietumu nogāzēs. Šī suga var pielāgoties dažādiem biotopiem, tostarp tuksnešiem, augstajiem plato, mērenajiem lietus mežiem utt.

4. Dienvidamerikas pelēko lapsu

Pazīstams arī kā Patagonijas lapsa, Lycalopex griseus ir endēmiska Dienvidamerikas dienvidu daļā, kur tā dzīvo abās Andes kalnu grēdas pusēs. Šī suga apdzīvo daļēji sausos biotopus tās diapazonā. Dienvidamerikas pelēko lapsu ir daudzveidīgs uzturs, kas atšķiras dažādos gadalaikos un dažādās tās diapazona daļās. Šī suga ir visēdams, kas barojas ar augļiem, putniem, zīdītājiem, rāpuļiem un pat kārbām. Grauzēji veido lielāko daļu no viņu uztura. Šie dzīvnieki ieņem nozīmīgu lomu tādās teritorijās, kur viņi dzīvo. Viņi arī bieži apdzīvo cilvēku apmetnes, meklējot mājputnus un aitas. Lai gan šos dzīvniekus medībās jau daudzus gadus medīja, to relatīvi stabili un plaši izplatītie iedzīvotāji noved pie to, ka tie ir klasificēti kā “vismazāk sastopamās” sugas.

3. Pampas Fox

Pazīstams arī kā Azaras lapsa, Lycalopex vingrošanas zāle dzīvo Dienvidamerikas pampas reģionā. Šī suga dzīvo arī mitrājos, sausajos krūmāji, Chaco un Montane mežos. Pampas lapsa galvenokārt dzīvo zem 3, 300 pēdām, bet arī augstākos augstumos. Šie dzīvnieki pēc savas būtības ir visēdāji un barojas ar kukaiņiem, putniem, grauzējiem, augļiem, riekstiem utt. Pumas un savvaļas suņi ir viņu lielākie plēsēji. Šīs lapsas parasti ir vientuļās pēc būtības un galvenokārt medības krēslā. Pampas lapsa pašlaik nav apdraudēta suga. Tomēr cilvēki plaši meda šīs lapsas to kažokādai un arī nogalina tos, lai novērstu viņu uzbrukumu savām mājlopiem.

2. Sechuran Fox

Lycalopex sechurae, kas pazīstama arī kā Peru tuksnesis lapsa, ir mazākā no zorro lapām, kas atrodamas Dienvidamerikā. Šīs sugas dzīvo sausos apstākļos Ekvadoras un Peru daļās, ieskaitot Sechura tuksnesi, kur to pirmo reizi identificēja. Sugas augstuma diapazons svārstās no jūras līmeņa līdz 3300 pēdām. Lapsa ir nakts un parasti vientuļš radījums un oportūnistisks padevējs. Tas barojas gan ar augu daļām, gan dzīvniekiem, ieskaitot riekstus. Tas var arī dzīvot bez ūdens ilgu laiku. IUCN suga ir apzīmēta kā “tuvu apdraudēta” suga. Šo sugu lielākie draudi ir cilvēku dzīvotņu zudums un pretinieku nogalināšana. Peru tuksnesis lapsa tiek nogalināts arī par ķermeņa daļām, ko izmanto tautas medicīnas, vietējo rituālu un vietējo rokdarbu sagatavošanā.

1. Kakla lapsa

Lycalopex vetulus ir zorro sugas, kas atrodamas tikai Brazīlijā. Šie dzīvnieki parasti izvēlas cerrado biotopu augstumā no 90 līdz 1100 metriem. Tie ir atrodami arī citos dzīvotņu veidos, piemēram, savannās, atklātās mežu zemēs uc Atšķirībā no citiem Dienvidamerikas zorros, medus lapsa diēta pārsvarā ietver bezmugurkaulniekus. Tomēr arī dažreiz tiek patērēti augļi, putni un grauzēji.

Ieteicams

Kas ir K'iche cilvēki?
2019
Kas un kur ir Britu salas?
2019
Dzeramo vecumu visā pasaulē
2019