Sable Fakti - Āzijas dzīvnieki

Izskata apraksts

Visās ziemeļu mongoļu kalnu daļās, Ķīnā un Sibīrijā dzīvo mazs, zirgveidīgs līdzeklis, ko sauc par Sable. Sable sasniedz garumu no 13 līdz 20 collām, un pieaugušie sver no 2 līdz 5 mārciņām. Tas ir gaļēdāju dzīvnieks, kas pieder pie Mustelid ģimenes, kopā ar ūdriem, badgers, zaķiem, krampjiem, baltajiem seskiem, ūdeļiem un āmām. Sables ir slavens ar smalkām, mīkstām kažokādām, kas ir no krāsaina līdz gaiši oranžai brūnai līdz gandrīz melnai. Reizēm dažiem Sabuliem būs arī lašu krāsas plankumi. Melnajā tirgū šie mēteļi tiek pārdoti no $ 50 līdz $ 1000 USD. Tomēr likumīgajos rietumu mazumtirdzniecības kažokādu tirgos Sable kažokādas mētelis var iegūt līdz pat $ 100, 000 dolāru.

Diēta

Runājot par medībām sev, Sable izmanto savas akūtās smaržu un dzirdes sajūtas, lai izsekotu savu mazo upuri. Šie plēsīgie dzīvnieki parasti ir ļoti jutīgi pret skaņu un vibrācijām pa zemi, tāpēc ir svarīgi, lai Sable būtu gaiša uz kājām un ļoti slepena. Sable mēdz medīt mazus zīdītājus un putnus, un reizēm pat zivis. Līdztekus augstajām gaļas diētām Sables ēd arī citus proteīnus bagātus ēdienus, piemēram, olas, kā arī nelielu daudzumu dažādu ogu un augu. Pēc ēdināšanas ēdieniem, Sables ir ierasts uzglabāt vai „glabāt kešatmiņu” pārtiku vēlākiem mēnešiem, kad pārtika nav tik bagāta.

Dzīvotne un diapazons

Kaut arī Krievijas Sables atrodas visā Serbijas daļā, Sables biežāk sastopamas Ziemeļāzijā. Mongolija, Ķīna, Japāna un Krievija dzīvo lielākajā daļā Sables, lielākā daļa dzīvo blīvajos mežos, zemenēs un kalnos. Viņiem patīk dzīvot mērenos mežos, un to dens tiek veidots uz to meža grīdām. Šie dzīvnieki drīzumā netiks izzuduši, un IUCN Sarkanais saraksts to klasificē kā “visnepieciešamākās” sugas. No 2011. gada visā to diasporā bija aptuveni 1, 1–1, 3 miljoni zivju.

Uzvedība

Sables tiek klasificētas kā "kustīgas" radības, kas nozīmē, ka tām ir spēja pārvietoties no vienas vietas uz citu. Viņi izmanto savu smaržu un dzirdi, lai nozagtu savu laupījumu un mēdz uzglabāt savu pārtiku dienām, kad tas ir mazāk bagāts. Tas ir tāpēc, ka laika apstākļi pāri klimatiem, kurus viņi dzīvo, var kļūt neiedomājami, it īpaši ziemas mēnešos, kuru laikā Sablesam var nākties patversties savos dens, līdz laika apstākļi izzūd un siltāka temperatūra atgriežas. Sables, tāpat kā jebkurš savvaļas dzīvnieks, var būt negodīgi agresīvs pret cilvēkiem. Tomēr, ja tie tiek izaudzēti, tos bieži sauc par rotaļīgiem, pieradušiem un ziņkārīgiem mājdzīvniekiem.

Pavairošana

Jūnija līdz augustam vasaras mēnešos ir Sable pārošanās sezona. Vīriešu zeķes radīs rievas sniega vai zemes malā un bieži urinē, lai pieprasītu teritoriju, kā arī ļaut visām tuvējām sievietēm zināt, ka tās ir. Pēc apmēram astoņu mēnešu grūtniecības sievietes Sable dzemdēs mazuļus no 1 līdz 7 mazuļiem. Kucēni aizņem aptuveni septiņas nedēļas, lai pabeigtu atšķiršanu no mātēm un sāktu ēst cieto pārtiku. Pēc šī laika mazuļi ātri nobriest. Sables vidējais dzīves ilgums savvaļā ir tikai 8 gadi. Tomēr, ja viņi tiek audzēti un audzēti nebrīvē, viņi var sasniegt līdz 18 gadiem.

Ieteicams

Eiropas valstis pēc iedzīvotāju blīvuma
2019
Kāda ir kultūru loma ekosistēmā un savvaļas dabas aizsardzībā?
2019
Kā Louisiana pirkums ietekmēja ASV?
2019