Muskrat Fakti - Ziemeļamerikas dzīvnieki

Kas ir muskrats?

Muskrats (Ondatra zibethicus) ir dzimtene Ziemeļamerikā, un vienīgā suga Ondatra ģints ģimenē, kas savukārt ir vienīgā cilts Ondatrini ģints. Muskrāti ir lielākie ģimenes Cricetidae locekļi, kas atrodas Rodidijas ordeņa Muroidea ģimenē. Sakarā ar to „muskusa” smaržu, žurku līdzīgu izskatu un vārdu “Muskrat”, kas ir tuvu homonīms to sugas nosaukumam Algonquin valodās, viņiem tika piešķirts angļu valodas nosaukums, ko viņi joprojām pārvadā šodien. Tikmēr muskrata binomiskais nosaukums nāk no dzīvnieka Wyandot nosaukuma neonaticizēšanas (ondathra) Ondatras ģints nosaukumā, un sugas nosaukums zibethicus, kas nāk no latīņu vārda, kas apraksta „muskusa smaržu” no “civet” dzīvniekus kārpiņā. Pieaugušajiem muskrātiem ķermeņa garums parasti ir apmēram pēdas garumā no galvas līdz galotnei, astes, kas līdzīgi kājas garumam, un ķermeņa svars ir aptuveni 3 mārciņas. Neskatoties uz to blīvajām, kompaktajām formām, muskrātām ir bumbiņas un īsas ausis, kas ir līdzīgas mazo grauzēju acīm. Kaut arī daudzus muskratus raksturo tumšs sarkankoka kažokādas un taukaini apakšbiksītes, tie faktiski var būt krāsu diapazons, sākot no melnā krāsā līdz albīnam ar rozā acīm. Muskratas kažokādas jau sen ir novērtējušas fashionistas un tās, kuras tos izplata un pārdod, un indivīdu slazdošana un muskrātu medības bieži vien uzskata, ka tie ir viegli dzīvnieki. Viņi ne tikai atstāj atšķirīgas pēdas, ceļojot pa slapju zemi, bet arī atstāj vēl atšķirīgāku sliežu ceļu smiltīs un virs zemes, jo garie astes velk pāri zemei.

Ko Muskrats ēd (un kādi patīk tos ēst)

Muskrāti patērē gandrīz tikai veģetāriešu diētu, parādot īpašu slīpumu uz kaķu un citu ūdens veģetāciju. Tomēr ļoti aukstā laikā un citos pārtikas trūkuma laikos viņi dažreiz patērēs arī ūdens un amfībijas dzīvniekus, īpaši mazās zivis, vēžveidīgos un vardes. Lielās populācijas un plašas diasporas dēļ muskrāti ir svarīgi pārtikas avoti arī daudziem citiem dzīvniekiem. Visu veidu gaļas mīlošie dzīvnieki, ieskaitot lielas zivis, plēsīgos putnus, rāpuļus un savvaļas Felines un Canines, regulāri patērē muskratus. Turklāt amerikāņu tautas jau sen izmanto muskratas gaļu un kažokādas.

Muskratas vides

Sakarā ar to straujo izaugsmi un kažokādu kvalitāti, komerciālā muskrata audzēšana laika gaitā kļuva populāra, un dzīvnieki šādos nolūkos tika ieviesti daudzās jomās ārpus to dabiskā diapazona, bieži vien ar nevēlamām sekām, kas traucēja apkārtējo vidi. mājās. Šodien muskrati dzīvo ne tikai Kanādā un ASV, bet arī Albānijā, Argentīnā, Austrijā, Baltkrievijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čīlē, Čehijā, Igaunijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Gibraltārā, Ungārijā, Itālijā, Japānā, Latvijā, Lietuva, Meksika, Moldova, Mongolija, Nīderlande, Polija, Rumānija, Krievijas Federācija, Slovākija, Slovēnija, Zviedrija, Šveice un Ukraina. Daudzās no šīm vietām tās tiek uzskatītas par invazīvām sugām un tiek uzskatītas par kaitēkļiem. Tā kā mitrāji ir pasliktinājušies klimata pārmaiņu, cilvēka attīstības un būvniecības, kā arī ķīmisko noteces un citu piesārņojošo vielu dēļ, muskratu izplatība tajā var apdraudēt daudzu mitrāju resursus daudzās ziemeļu puslodē. Muskrata darbības, jo īpaši, bieži pasliktina upju krastu eroziju, un daudzās vietās tās ir saindētas kā vienkārši traucēkļi. Tas ir īpaši problemātiski jomās Eiropā, Āzijā un Dienvidamerikā, kur tās ir kļuvušas par invazīvām sugām. Problēmu pasliktina dabisko grauzēju dabisko plēsoņu trūkums šajos apgabalos sakarā ar pārmērīgu medību. Ar to teica, ka to spēja pielāgoties gandrīz jebkuram klimatam, kurā ir ūdens, lielie un biežie pakaišu izmēri, kā arī dažādi muskrātu uztura veidi, šiem grauzējiem, visticamāk, drīzumā nespēs destabilizēt.

Dzīve mitrājos

Muskrātām ir vairāki pielāgojumi, kas ļauj tiem attīstīties ūdens vidē, un var izdzīvot vēl 20 minūtes vienlaicīgi un izdzīvot. Neskatoties uz to, ka viņu kājas kājas būtu ideāli piemērotas peldēšanai, lielākā daļa muskrata zemūdens dzinējspēku tiek iegūtas no viņu astēm. Tāpat kā citi ūdens zīdītāji, tie ir mazāk jutīgi pret augstu oglekļa dioksīda līmeni, kas veidojas asinsritē, un tas ir iemesls, kāpēc viņi spēj izturēt tik ilgu laiku bez svaiga gaisa. Muskrātiem ir arī griezes, kas paliek ārpus mutes pat tad, kad tās ir aizvērtas, ļaujot tām gļot zem ūdens, turot elpu. Muskrāti bieži dzīvo kopā kā “kodolieroču ģimene”, kas sastāv no mātes, viņas mātes un viņu jauniešiem, lai gan parasti tās atrodas tuvu citām ģimenēm vietējās muskratas kopienās. Viņi būvē māju, ko sauc par namiņu, kas ir kupola formas, kas veidota no tuvējās veģetācijas un dubļiem. Muskrāti paliek izplatītāki atklātajos ūdeņos, bet plaukstošu dīķu dīķos 40 iedzīvotāji var dzīvot viena akru platībā. Savukārt vidējais dzīves ilgums ir 1–3 gadi, tomēr tas var dzīvot līdz 10 gadiem nebrīvē.

Reizinot ar muskrātiem

Muskrāti parasti audzē no agra pavasara līdz vasaras beigām, ar lauvas daļu jauniešu piedzimst no aprīļa līdz jūnijam. Grūsnība ilgst apmēram 4 nedēļas, un bērni ir bez matiem un niecīgi, sverot mazāk par unci dzimšanas brīdī. Mātēm ir no trim līdz sešiem jauniem pakaišiem, un katru gadu tās ir divas vai trīs. Muskrāti var peldēt pēc trīs nedēļu vecuma, un parasti tie ir atšķirti aptuveni nedēļu pēc šī laika. Vīriešiem būtībā nav nekāda loma jauniešu audzēšanā, un mātes to dara gandrīz tikai pašas. Neskatoties uz to, ka vietējiem iedzīvotājiem ir ļoti stabila populācija visā to dabiskajā diapazonā, no sezonas līdz sezonai ir ievērojamas svārstības, kas parasti piedzīvo dramatisku pieaugumu un strauju iedzīvotāju skaita kritumu cikliskā modelī, kurā katrs cikls ilgst aptuveni desmit gadus. Visā to dabiskajā diapazonā ir ļoti maz vietas, kur muskrata populācijas tiek uzskatītas par “apdraudētām”.

Ieteicams

Kas ir planēta 9?
2019
Āfrikas valstis ar garākajām piekrastēm
2019
Cik daudz plūdu veidu?
2019