Mandarin Duck Fakti: Āzijas dzīvnieki

Izskata apraksts

Mandarīnu pīles ( Aix galericulata ) ir slavenas ar savu vīriešu krāšņo, krāsaino izskatu. Vīriešu pīle rotā dramatisku krāsu displeju, tai skaitā tās ikonu sarkano knābi, tās daudzveidīgo virsotni ar pārklājošiem melnā, zaļā, zilā un vara krāsu toņos, kā arī vispārēju zelta izskatu ar spilgtiem, zeltaini oranžiem spalvām, kas piekārtiem kakla kā krēpes. Crescent formas balta odere ieskauj acis un stiepjas uz kakla sāniem. Spalvas apakšējā krūšu un vēdera rajonā ir bālgans, savukārt spalvas muguras pusē ir olīvbrūnas. Sēžot no pīles aizmugures, izstiepjas zelta-oranža spārnu pāris. Tie darbojas kā buras, kad putns peld vai peld ūdenī. Sieviešu mandarīna pīles, salīdzinot ar vīriešiem, ir salīdzinoši vienkāršas un daudz mazāk dramatiskas. To ķermeni lielā mērā sedz bifeļi un pelēkas krāsas spalvas. Galva ir arī pelēka, ar pelēku knābi un virsotni, un šaurs balts acu gredzens, kas stiepjas no acīm uz kakla aizmuguri. Mandarīnu pīļu izmērs ir no 8, 3 līdz 9, 7 collām (21, 0-24, 5 cm). Vīriešu vidējais svars ir aptuveni 1, 4 mārciņas (0, 63 kilogrami), bet sieviešu - aptuveni 2, 4 mārciņas (1, 08 kilogrami).

Diēta

Mandarīnu pīļu diēta atšķiras atkarībā no sezonas. Vasarā pīles barojas ar mazām, ūdens faunām, piemēram, vardēm, rasas tārpiem, sīkām zivīm un dažreiz pat mazām čūskām. Rudens un ziemas sezonā pīles galvenokārt ir atkarīgas no augu izcelsmes uztura, barojot ar ozolzīles un graudus. Pavasarī viņiem ir jaukts uzturs, kas sastāv no augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikas avotiem, ieskaitot gan sēklas, gan kukaiņus, gan gliemežus. Kaut arī barība, mandarīnu pīlītes vai nu drebējas ūdenī, vai staigā pa zemi.

Dzīvotne un diapazons

Mandarin pīles bija dzimtās Ķīnā, Dienvidaustrumu Krievijā, Korejā un Japānā. Tautas pieprasījums pēc skaistuma tika eksportēts uz daudzām pasaules valstīm. Pašlaik to lielākās populācijas sastopamas Japānā un Lielbritānijā. Izbēgšana no nebrīvē noveda pie to, ka daudzos reģionos, tostarp Lielbritānijā, Īrijā, Vācijā un Ziemeļkalifornijā ASV, tika ieviesti savvaļas populācijas mandarīnu pīlēs. Mandarīna pīles dod priekšroku apdzīvotām ūdenstilpēm, kas ir blīvas, krūmīgas, meža zemes. Tātad tie ir atrodami dīķos, ezeros, upēs, purvos un purvos ar lielu augsni. Lai gan šīs pīles galvenokārt atrodamas saldūdens ūdeņos, tās var atrast arī piekrastes lagūnās un estuāros, īpaši ziemas sezonā. Liela apjoma eksports, medības un Mandarīnu pīļu biotopu degradācija ir izraisījusi šo sugu skaita ievērojamu samazināšanos savās vietējās dzīvotnēs. Mūsdienās viņu krievu un ķīniešu mājās izdzīvo tikai aptuveni 1000 šo skaisto radību pāri. Svarīgākie šo pīļu dabiskie plēsēji ietver savvaļas suņus, ūdeles un eirāzijas pūces.

Uzvedība

Mandarin pīles parasti barojas rītausmā un krēslā. Lielāko daļu pārējās dienas viņi pavada pie kokiem pie ūdenstilpēm. Viņu spārni ir lieli, salīdzinot ar to ķermeņa izmēriem, un tādējādi tie var ātri novilkties no ūdens bīstamības laikā. Tēviņi izdara svilpes vai grunts, savukārt sievietes ražo mīkstākus balss signālus. Tēviņi paaugstina savu virsotni kā laipnības displeju vai traucējumu laikos, bet sievietes to neuzrāda.

Pavairošana

Mandarīnu pīles parasti audzē pavasara sezonā. Šīs radības kļūst seksuāli nobriedušas apmēram viena gada vecumā. Šo pīļu laipnības periods ir piepildīts ar dramatiskiem displejiem un agresīvu uzvedību. Vīrieši lielā mērā sacenšas ar citiem vīriešiem, lai uzvarētu par sieviešu pīli. Viņi svilpina, mizo, piestiprina un uzpūsta, lai pievērstu pretējā dzimuma uzmanību. Pārošanās notiek ūdenī, un, ja abi partneri izdzīvos, viņi, visticamāk, nākamajā sezonā atkal satiksies. Ligzdošanas vietu izvēlas sieviete, un tā parasti atrodas koku dobumā, kas atrodas netālu no ūdens avota. Šo ligzdu var izmantot sieviete visā viņas dzīves laikā. Kopumā sievietes parasti noņem 8 līdz 10 olas, kas aptver apmēram 6 līdz 7 dienas. Olas netiek inkubētas, kamēr visas tās nav ievietotas, kas nodrošina sinhronu inkubācijas laiku visām olām. Pēc 30 dienām parādās inkubatori, un drīz pēc tam tie kļūst gatavi iziet no ligzdas dobuma, izmantojot asus nagus. Kad to uzskata par gatavu, māte paceļ to pie zemes un, atbildot, izlēkt no koka, lai sasniegtu zemi. Vīriešu mandarīna pīle saglabā sievietes visu ligzdošanas periodu, apmēram divas nedēļas pēc olu izšķilšanās. Kaut arī bērniņi Mandarīni ir labi apsargāti ar vecākiem, tikai daži parasti spēs izdzīvot līdz pilngadībai.

Ieteicams

Kas ir Everestas kalnu galotņu sanāksmes?
2019
Kas ir naftas eļļa?
2019
Adrijas jūra
2019