Kostarikas vietējie putni

Kostarika atrodas mūsu pasaules putnu bagātajos neotropajos reģionos, un tajā atrodas daudz putnu sugu. Valstī ir 915 reģistrēto putnu sugas, kas ir vairāk nekā Kanādā un ASV. Cost Rica ir astoņas endēmiskas putnu sugas, savukārt 19 sugas ir apdraudētas visā pasaulē. No 915 valstī reģistrētajām putnu sugām dzīvo 600 sugas, bet lielākā daļa sugu ir migrējošas, īpaši ziemā. Putnu sugu dažādošanu Kostarikā veicināja ģeoloģiskais veidojums un plašais biotopu klāsts, tostarp mangrovju purvs, slapjš Karību jūras reģions un sausā Klusā okeāna zemiene. Daži no Costa Rica vietējiem putniem ir sīkāk aprakstīti turpmāk.

Blue Dacnis

Zilais Dacnis, kas ir zinātniski pazīstams kā Dacnis cayana un pazīstams arī kā Turquoise honeycreeper, ir Passerine putns, kas pieder Tanager ģimenei. Tas ir plaši izplatīts Dienvidamerikas reģionā, un tas ir atrodams arī Nikaragvā, Trinidadā un Panamā. Zilais dacnis dzīvo mežos un mežos, tai skaitā parkos un dārzos, kur tas veido lielgabarīta kausa ligzdu. Putns aug līdz 12, 7 centimetriem un sver 13 gramus. Pieaugušajam vīrietim ir tirkīza zilā spalvas ar melniem plankumiem ap acīm, kaklu un muguru. Tās spārni un astes ir arī melnas. Sievietēm pārsvarā ir zaļa ar zilu galvu un gaiši zaļu zem daļām. Mātīte inkubē olas inkubācijas periodā ar barību, kas to baro. Zilais dacnis barojas ar kukaiņiem un augļiem.

Leach's Storm Petrel

Leach vētra petrels, zinātniski saukts par Oceanodroma leucorhoa, ir jūras putns, kas pieder Tubenose ģimenei. Dažās jomās to sauc arī par Carrie cāli. Leach vētra petrel ir 18 līdz 20 centimetru garš, un spārnu spārns ir no 44 līdz 48 centimetriem. Tai ir melnā melnā plankuma krāsa ar dakša. Leach vētra petrels ir pelaģisks, ja tas nav audzēšanā un vairojas galvenokārt attālās vietās, tāpēc ir grūti to redzēt no zemes. Tā vidējais kalpošanas laiks ir 20 gadi, un telomēra garums palielinās. Tas galvenokārt barojas ar planktoniem un laternu zivīm. Vecāki putni baro cāļus, līdz tie ir pilnībā audzēti un spēcīgi, lai lidotu.

Cedar Waxwing

Cedar waxwing, kas zinātniski nosaukts par Bombycilla cedrorum, pieder pie vajāšanas putnu ģimenēm. Tas ir vidēja izmēra putns, kura garums ir no 15 līdz 18 centimetriem un kas sver apmēram 30 gramus. Tās ķermenis ir zīdaini spīdīgi brūns, dzeltens un pelēks. Spārnu spalvām ir izcili sarkani pilieni, kas šķiet līdzīgi vaskam, un spārni ir plati un norādīti, bet astes var būt dzeltenas vai oranžas, atkarībā no uztura. Tās rēķins ir īss un plašs. Ciedra vaksācija dod priekšroku kokiem, kas atrodas koka teritorijas malā, kā tās biotopu, un ir raksturīgi augļu sezonā. Tā ir nomadu suga, kas pārvietojas ziemā. Ciedra vaksācija ir arī sociāls putns, kas barojas lielos ganāmpulku numuros simtiem. Tas barojas ar ogām un saldajiem augļiem. Vaislas laikā vīrietis veic „lēkājošu deju” sievietei, kura, ja tā ir ieinteresēta, būs atpakaļ. Pēc tam viņi nodos priekšmetus, ieskaitot ziedlapiņus, uz priekšu un atpakaļ un berzē savus ķekarus kopā. Sievietēm ir 5 līdz 6 olas un inkubē 11 līdz 13 dienas.

Uztura paradumi un draudi

Lielākā daļa putnu Costa Rica barojas ar augļiem un ziediem, ar labu skaitu barojas arī ar kukaiņiem, tārpiem, zivīm un maziem bezmugurkaulniekiem. No otras puses, putni izkliedē augļu sēklas un palīdz ziedēt. Meža fragmentācija un to biotopu zudumi cilvēku darbības dēļ ir galvenie draudi Kostarikas vietējiem putniem.

Kostarikas vietējie putniZinātniskais nosaukums
Blue Dacnis

Dacnis cayana
Leach's Storm Petrel

Oceanodroma leucorhoa
Cedar Waxwing

Bombycilla cedrorum
Black-Bellied Whistling Duck

Dendrocygna autumnalis
Ocher-Breasted Antpitta

Grallaricula flavirostris
Sunbittern

Eurypyga helias
Nodarbības motmots

Momotus lessonii
Scarlet Macaw

Ara makao
Kopēja Potoo

Nyctibius griseus
Kolibri Vulkāns

Selasphorus flammula

Ieteicams

Augstākās ēkas Vankūverā
2019
Kas ir arhipelāgs?
2019
Kāda ir Kiribati valūta?
2019