Ko dara Gorillas?

Gorillas iedala divās galvenajās sugās, proti, rietumu gorillās un austrumu gorillās. Abas sugas ir nosauktas, pamatojoties uz to dabisko dzīvotņu atrašanās vietu, jo austrumu Āfrikas mežos atrodas austrumu goriljas, savukārt Rietumāfrikas džungļi atrodas rietumu gorillās. Abas gorilla sugas sīkāk iedala četrās pasugās; rietumu gorillas sastāv no rietumu zemienes pasugām un pārrobežu upes pasugām, bet austrumu gorillas veido kalnu pasugas un austrumu zemienes pasugas. Katrai no četrām gorillas pasugām ir raksturīga uztura īpašība. Dažādie diētas veidi gorillas pasugās ir attiecināmi uz to, kāda veida augu sugas ir sastopamas attiecīgajos biotopu diapazonos. Tomēr visi gorillas galvenokārt ir zālēdāji un galvenokārt barojas ar lapām, dzinumiem, mizām un augļiem, kas iegūti no attiecīgajā biotopā konstatētās veģetācijas. Bezmugurkaulnieki arī veido nelielu daļu no visām gorillas pasugām. Pieaugušajiem gorillām kā pasaules lielākajiem lielajiem pērtiķiem katru dienu ir jātērē vidēji 40 mārciņas, lai uzturētu lielos ķermeņus.

Šķērsot Gorillas upi

Viena no divām apakšgrupām, kas veido rietumu gorillas sugas, ir šķērsot upju pasugas, kas iegūst savu nosaukumu no to biotopa, jo tās atrodamas Krusta upes augšpusē. Pasugas ir visai reti sastopamas pasaulē, jo savvaļas populāciju veido aptuveni 250 cilvēki, kas padara to par kritiski apdraudētu sugu. Cieši saistīta ar rietumu zemūdens pasugām, savukārt krasta upes gorilai piemīt atšķirīgas īpašības, tostarp dažas morfoloģiskās īpašības, kas redzamas tā galvaskausā un galvaskausā. Starp upju pasugas dzīvo Rietumāfrikas mežos, parasti dodot priekšroku apgabaliem, kas atrodas starp 328 pēdām un 6 683 pēdām augstumā. Tomēr, tāpat kā visas citas gorillas pasugas, krustu gorilla ir cīnījusies par pietiekamu vietu, jo cilvēka darbība ir pārkāpusi gorillas tradicionālo klāstu. Starp upju pasugas ir vismazāk pētīta gorilja pasugas, un tāpēc ir maz zināms par uzvedību vai uzturu. Liela daļa to, kas šobrīd ir zināms par apakšsugu uztura ieradumiem, ir balstīta uz analīzi, kas veikta to izkārnījumos. Šādi pētījumi ir pierādījuši, ka krustu gorilla galvenokārt barojas ar augļiem periodos, kad koki ražo augļus. Tomēr mēnešos no septembra līdz janvārim, kad augļi ir ierobežoti, gorillas pārceļas uz citu diētu, kas sastāv no kātiem, lapām un koku mizām. Šie pārtikas avoti parasti ir iegūti no barojošiem augiem, kas atrodas ap gorilas ligzdošanas zonu.

Rietumu zemienes gorilas

Mazākās gorillas pasugas fiziskajā lielumā ir rietumu zemienes pasugas, kuru pieaugušie vīrieši ir vidēji 310 mārciņas, savukārt sievietēm vidējais svars ir 200 mārciņas. Tomēr pasugai ir visplašākais gorilju klāsts, kas ietver daļu Ekvatoriālās Gvinejas, Gabonas, Kamerūnas un Kongo Republikas. Tomēr suga joprojām tiek uzskaitīta kā kritiski apdraudēta. Rietumu zemienes gorillas ir izņēmuma spējas veidot instrumentus no pamatmateriāliem, piemēram, zariem, kaut kas vēl jāievēro citās savvaļas gorillas pasugās. Pieaugušie ir novēroti, lietojot nūjas, lai izmērītu ūdens dziļumu pirms iegremdēšanās. Apakšsugas ir pētītas arī ar zariem, lai savāktu termītus, skudras un citus bezmugurkaulniekus, kas veido ievērojamu daļu no viņu uztura, no grīdām zemē. Tāpat kā visas citas gorillas, rietumu zemienes pasugas galvenokārt ir zālēdāji un galvenokārt barojas ar augļiem. Vēlamais auglis rietumu zemienes gorillām ir mīksts un bagāts ar šķiedrvielām un cukuru. Kad augļi kļūst nepietiekami, gorillas baros ar dzinumiem, koku mizām un saknēm. Šīs pasugas barošanas ieradumi ir labi izpētīti, un zinātnieki ir norādījuši, ka gorillas barojas ar uzturu, kas ir līdzsvarota ar barības vielām.

Austrumu zemienes gorilas

Austrumu gorillas veido divas kalnu gorillu un austrumu zemienes gorillu pasugas. Austrumu zemienes gorillas atrodas Centrālās un Austrumāfrikas mežos un parasti dzīvo dažādos augstumos, sākot no zemienes mežiem līdz kalnainiem mežu mežiem. Tāpat kā visas citas gorillas, austrumu zemienes apakšsugas pārsvarā ir zālēdāji un barojas ar to biotopos atrastajiem augļiem, kātiem un lapām. Pētījumi ir pierādījuši, ka aplēstās 104 augu sugas veido šīs gorillas pasugas. Pretēji sabiedrības uzskatam, pasugas netiek barotas ar banāniem un tikai iznīcina banānu augus, lai tos barotu. Šī apakšsugu uztura uzvedība viņus pastāvīgi saduras ar cilvēkiem, jo ​​īpaši vietās, kur to dabiskais diapazons pārklājas ar cilvēku apmetni. Tie ir uzskaitīti IUCN kā kritiski apdraudētas sugas. Lai gan austrumu zemienes gorilla reizēm barojas ar termītiem un skudras, bezmugurkaulnieki veido nelielu daļu no gorillas diētas.

Kalnu Gorillas

Kā norāda nosaukums, kalnu gorillas ir gorillas pasugas, kas dzīvo Centrālāfrikas kalnu reģionos un atrodas reģionos no 7200 līdz 14 100 pēdām augstumā. Atlikušos savvaļas populācijas, kas uzskaitītas kā kritiski apdraudētas, veido aptuveni 1000 cilvēku, un tās atrodamas Virungas kalnos un Albertine Rift. Sakarā ar to, ka kalnu gorillas dzīvo lielā augstumā, kur vērojamas aukstas temperatūras, tām ir bieza kažokāda kā izolācija pret aukstumu. Biezā kažokāda ir raksturīga kalnu gorillām un ir biezāka nekā jebkura cita pasugas. Kalnu gorillām ir 142 augu sugas, kas veido to diētu. Plašais augļu daudzums kalnu gorillas diētā ir vislielākā šķirne, kas reģistrēta jebkurā gorilla pasugas. Tomēr, ņemot vērā gorillas augstkalnu biotopu, kas neveicina augļaugu augšanu, tikai trīs augļi ietver kalnu gorillas diētu. Lielākā daļa gorillas diētu sastāv no kātiem un lapām, kas veido aptuveni 86% no kalnu gorillas diētas. Nākamās svarīgākās augu daļas, kas attiecas uz kalnu gorillas diētu, ir saknes (kas veido aptuveni 7% no gorilas diētas) un ziedi (kas veido 3% no gorillas diētas). Lai gan kalnu gorilla galvenokārt uzturas ar veģetāro uzturu, pasugas arī dažkārt barojas ar grubiem, gliemežiem un skudras, kas, kā tiek lēsts, veido apmēram 2% no tās diētas.

Ieteicams

Šengenas valstis
2019
Kur ir Buzzards Bay?
2019
Pasaules maizes grozi
2019