Indijas degunradzis Fakti: Āzijas dzīvnieki

Izskata apraksts

Indijas degunradžiem, atšķirībā no citām rhino sugām, ir tikai viens rags, tātad tā zinātniskais nosaukums Rhinoceros unicornis, kas nozīmē "ragu degunu un vienu ragu". Tās pelēkā-brūnā slēptā krokām ir kakla, pleca un grumba. Tas padara Indijas degunradzi tā, it kā tas valkā bruņas. Vīriešu galvas un ķermeņa garums ir 368 līdz 380 centimetri, bet sievietei - no 310 līdz 340 centimetriem. Vīriešu plecu augstums ir no 170 līdz 186 centimetriem, bet sievietēm - 148 līdz 173 centimetri. Pēc ARKive iniciatīvas nobriedis vīrietis sver 2200 kilogramus, savukārt pieauguša sieviete sver 1600 kilogramus. Indijas degunradzis ir no 8 līdz 25 collām garš, saskaņā ar Pasaules dabas fondu (WWF).

Diēta

Indijas rhinocerous ir zālēdāju un galvenokārt grazer. Tā grauzas agri no rīta vai vakarā, un tās diētu lielā mērā veido zāli, piemēram, Saccharum, lai gan tas arī ēd lapas, zarus, kultivētas kultūras, krūmus, augļus un ūdens augus. Indijas rhinocerous augšējā lūka ir noliekta un savilka, ļaujot tai saprast garas zāles un lapas. Barojot ar īsāku zāli, tai nav jāizmanto šī unikālā iezīme, saskaņā ar ARKive iniciatīvu. Indijas rhinocerous ir arī mīl dabisko un mākslīgo "sāls laiza", no kura iegūt būtiskus minerālvielas.

Dzīvotne un diapazons

Mazās Indijas un Nepālas daļas ir tādas, kurās šodien ir atrodamas Indijas rhinocerous populācijas, lai gan pagātnē tās bija redzamas arī Butānā, Pakistānā un Bangladešā. Šajās valstīs ir tropu un subtropu pļavas, savannas, šrublāni, meži un purvi, no kuriem visi var dzīvot Indijas rhino. Starptautiskajā apdraudēto sugu sarkanā saraksta 2008. gada Starptautiskajā dabas aizsardzības sarkanajā sarakstā Indijas degunradzis ir klasificēts kā “neaizsargātās” sugas. Sporta medības, cilvēka-degunkonflikti un iejaukšanās tās biotopā, lai veiktu lauksaimniecību un attīstību, 20. gadsimta beigās bija gandrīz iznīcinājuši tās iedzīvotājus, kas vienā vietā sasniedza mazāk nekā 200. Citi Indijas degunradžu samazināšanās faktori bija svešzemju augi, kas iebruka pļavās un ganību saimniecībā. Starptautiskie Rhino fonda ziņojumi šodien ir aptuveni 3345 Indijas rhinocerous, un pastāvīgi saglabāšanas centieni cer stiprināt to skaitu nākotnē.

Uzvedība

Indijas degunradzis ir vientuļš dzīvnieks, izņemot pārošanos vai, kad sievietes rūpējas par teļiem. Tomēr pie laistīšanas vietām, piemēram, purviem un to barošanas diapazonos, veidojas amorfas kopas. Indijas degunradzis mīl peldēt, kā arī dūņās un ūdenī, lai noturētu kukaiņus no jutīgās ādas, kā arī mazinātu kairinājumu, kad tas sakos. Indijas rhinos veido simbiotiskas attiecības ar putnu sugām, kas barojas ar šiem kukaiņiem, kuri tos iekost, saskaņā ar Conserve Nature. Vīrieši Indijas degunradži ir teritoriāli, lai gan tie parasti nav agresīvi, aizstāvot šīs teritorijas. Tomēr viņi laiku pa laikam var nejauši uzlādēt viens otru, un viņi atzīmēs teritorijas ar mēsliem. Indijas rhino vokalizē snorting, rūkšana un honking.

Pavairošana

Vīriešu Indijas rhinocerous sasniedz seksuālo briedumu no 9 līdz 10 gadiem, savukārt sieviete ir gatava gatavoties 4 līdz 7 gadu vecumā. Indijas rhino audzēšana notiek visu gadu. Lai vīrietis Indijas rinocerous mate ar sievieti, tas cīnās ar citiem tēviņiem ar tās brosmes kāzām, kamēr viens ir pilnībā dominē otru prasīt uzvaru. Pēc pārošanās grūtniecības periods ilgst 16 mēnešus, kam seko jaundzimuša teļa dzimums, kas sver aptuveni 65 kilogramus. Pirms jauna teļa piedzimšanas no mātes atdala atšķirtu teļu no iepriekšējā grūtniecības, parasti vecumā no 18 mēnešiem. Indijas rhino vidējais dzīves ilgums ir aptuveni 40 gadi, saskaņā ar National Geographic.

Ieteicams

Pasaules okeāni pēc lieluma
2019
10 Kopējie vitamīnu trūkumi visā pasaulē
2019
Kas ir malšana?
2019