Fox Fox fakti: Ziemeļamerikas dzīvnieki

Izskata apraksts

Lai gan tas ir fakts, ka daudzi cilvēki nezina, sudraba lapsa patiesībā ir tāda pati suga kā sarkanā lapsa, Vulpes vulpes . Tā iegūst nosaukumu no kažokādas krāsojuma, kas svārstās no treknā sudraba līdz gandrīz pilnīgi melnā krāsā. Tāpat kā sarkanās lapsas, sudraba lapsas acis arī iegūst zelta dzeltenā krāsā, kad tās ir nobriedušas. Šo lapsu svars un garums var ievērojami atšķirties atkarībā no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas. Vidēji, tā kā pieaugušie sver no 11 līdz 15 mārciņām (5 līdz 7 kilogrami), to garums no galvas līdz astei var sasniegt līdz pat 40 cm (1 m). Sudraba lapsa ir daļa no Canidae ģimenes, padarot to par tuvu suņu un vilku radinieku.

Diēta

Lai gan tas ir Carnivora rīkojumā, tas var būt maldinošs attiecībā uz uztura paradumiem. Patiesībā lapsas ir visēdāji, kas nozīmē, ka viņi ēd gan gaļu (ieskaitot svaigas nogalināšanas, gan kauliņus), gan augu pārtiku. To uzturs galvenokārt sastāv no grauzējiem, trušiem, kukaiņiem, putniem, ogām un citiem augiem atkarībā no atrašanās vietas. Kad viņiem ir daudz pārtikas, viņi glabās pārtiku kešatmiņā un saglabās tos grūtākiem laikiem. Lapsu krampji pārtikas uzglabāšanai un to uztura elastība ir daļa no iemesla, kāpēc lapsas ir tik veiksmīgas dažādās pasaules daļās. Lapes var satikt problēmas ar cilvēkiem, kad tās šķērso ceļus, jo lapsām nav grūtības strādāt ar žogiem, lai nokļūtu pie mājlopiem. Pilsētu vidē tos var aplūkot, izmantojot atkritumu tvertnes, vai pat ēst mājdzīvnieku barību, kas ir atstāta ārpusē.

Dzīvotne un diapazons

Sudraba lapsa kopā ar sarkano lapsu ir pasaulē visplašāk izkliedēto sugu locekļi. Viņu diaspora aptver Ziemeļameriku, Eiropu, Āziju un pat Austrāliju. Lapsa ir izrādījusies ļoti daudzpusīga, ir atradusi veidus, kā izdzīvot visu veidu vidēs, un pat dažās pasaules daļās tās tiek uzskatītas par kaitēkļiem. Daļa no to teritorijas paplašināšanās ir radusies cilvēku ievešanas dēļ, lai viņi varētu piedalīties lapsu medībās jaunās jomās. Vēl viens iemesls ir to graujošo konkurentu iznīcināšana. Lai gan IUCN Sarkanais saraksts tos uzskata par “visnepieciešamākajām” sugām, tie cieš no biotopu zudumiem un izmantošanas, izmantojot kažokzvēru audzēšanu un kažokādu tirdzniecību. Pēdējais ir īpaši piemērots sudraba lapsām, kuru kažokādas ir ļoti vērtīgas par to unikālo krāsu.

Uzvedība

Sudraba lapsas pārsvarā ir vientuļnieki un daļēji teritoriāli. Savās pieprasītajās teritorijās atrodas viņu dens un pārtikas kešatmiņas. Atšķirībā no citiem suņu radiniekiem, lapsas nespēj ražot mizas un pelni, piemēram, suņi un vilki. Tā vietā viņi var ražot plašu unikālu skaņu klāstu, tai skaitā augsta skaņas brīdinājuma mizu, „kliedzienus” un snuffles, lai gan to visprecīzākais troksnis ir “gekker”, un tas izklausās kā smakings. Lapsa gekker, kad viņi ir satraukti vai nervu, tāpēc viņi var spēlēt spēles laikā vai aizstāvot savu teritoriju pret iebrucējiem. Ziemas laikā lapsām ir zināms, ka tās izmanto astes kā segas, lai saglabātu sevi silts.

Pavairošana

Pateicoties to plašajam ģeogrāfiskajam diapazonam, sudraba lapsas pārošanās periods ir ļoti atšķirīgs. Viksens var apvienoties ar vairākiem vīriešiem, bet galu galā viņa veidos monogāmu pāru ar vienu galīgo izvēli. Viņi audzēs tikai vienu reizi gadā, un to grūtniecības periods ir mazliet mazāks par 2 mēnešiem. Mazuļu skaits var ievērojami atšķirties, bet vidēji ir 5 komplekti pakaišiem. Komplekti neaizver acis tikai pēc divām nedēļām pēc to dzimšanas un aizņems līdz 5 nedēļām, lai atstātu dens. Ģimenes vienība paliks kopā līdz rudenim, un, kad komplekti sasniedz 10 mēnešu termiņu, viņi atstās savu teritoriju.

Ieteicams

Sentinelese cilvēki: pasaules kultūras
2019
Grand Staircase-Escalante nacionālais piemineklis - unikālas vietas Ziemeļamerikā
2019
Tuberkulozes skartākās valstis
2019