Fakti: Ziemeļamerikas dzīvnieki

Izskata apraksts

Caribou, Rangifer tarandus, ir savvaļas briežu sugas. Artiodaktilu, kas ietver arī cūkas, nīlzirgus, kamieļus, žirafes, antilopus, lamas un daudzus citus sauszemes vienādus zaķus, tie pieder pie lielas nagaņu nagaiņu zīdītāju grupas. Dažās definīcijās ir iekļauti arī daži šīs grupas jūras zīdītāji, proti, vaļi. Caribou ir krustnagliņas brūns ar baltu kaklu, grumbu un kājām, un tām bieži vien ir sānu josla. Tie parasti ir aptuveni 1, 2-2, 2 metru garumā, un tie ir 1, 2-1, 5 metru augstumā pie pleca. Viņi bieži sver no 318 līdz 600 kilogramiem. Viņu mēteļi ir biezi, īsi un vasarā krāsoti brūnā krāsā, un pēc vēsākiem ziemas apstākļiem sezonāli kļūst pelēks. Visā Alaska daļā šie dzīvnieki ir mazāki nekā citās pasaules daļās. Tas nozīmē, ka visas Caribou krāsas un lieluma atšķirības starp dzimumiem ir ļoti atšķirīgas, vīrieši (buļļi) parasti ir ievērojami lielāki nekā sievietēm (govīm). Turklāt pieaugušo „buļļu” ragi ir milzīgi, savukārt pieaugušo „govju” ragi ir īsi, parasti tie ir neregulārāki un slaidāki.

Diēta

Tāpat kā lielākā daļa migrējošo ganāmpulku dzīvnieku, Caribou ir jāturpina pārvietoties, lai atrastu atbilstošu ēdienu, un dažreiz pat viņiem ir jāsedz ļoti garš attālums. Šie dzīvnieki ziemā ēd lielākoties ķērpjus, kad viņu "zaļais" uzturs dzīvos augos, vītolu un bērzu lapās, zālēs un nogulumos kļūst niecīgs. Dzīvojot bagātīgā zemē, pieaugušais karibs katru dienu var ēst 5 kilogramus pārtikas. Tie ir dzīvnieki, kas ir labi pielāgoti dzīvošanai tundrā. Viņiem piemīt tik bieza kažokāda un āda, ka migrācijas laikā viņiem ir iespēja pārkāpt ļoti aukstas upes.

Dzīvotne un diapazons

Šī arktiskā būtne visbiežāk tiek uzskatīta par Ziemeļameriku, bet arī Somijā, Norvēģijā un Grenlandē. Eiropā karibu sauc par „ziemeļbriežu”, bet visā karibū un ziemeļbrieži visā pasaulē tiek uzskatīti par vienu un to pašu sugu. Šobrīd tiek lēsts, ka visā pasaulē dzīvo aptuveni 950 000 karibu, no kuriem daudzi saskaras ar vairākiem draudiem, jo ​​īpaši no klimatiskajām izmaiņām, kas ietekmē Arktikas un apakšzemes Arktikas reģionus vairāk nekā jebkura teritorija uz zemes. Šos dzīvniekus apdraud arī iedzīvotāju blīvums, vilku un grizma lāči, kā arī slimību uzliesmojumi. Neskatoties uz to, Caribous pašreizējais aizsardzības statuss ir “vismazāk satraucošs” izzušanas draudu ziņā. Kaut gan ganāmpulka lielums daudzās vietējās dzīvotnēs ir samazinājies, tās tiek ievestas arvien vairākās vietās, kurās tās nekad nav bijušas redzamas savvaļā.

Uzvedība

Karibu brieži aug vairāk uz priekšu nekā uz augšu un uz āru, un karibs tos izmanto, lai ziemas mēnešos izrakt sniegā. Viņiem ir lieli nagi, kurus viņi bieži izmanto kā rīkus sasaldētā tundrā, īpaši skarbajos ziemeļos. Viņu nagiem jābūt samērā lieliem, pietiekami lieliem, lai atbalstītu šo dzīvnieku lielos sniega lāpstiņas un kalpotu kā airi, kas tos var efektīvi pārvietot pa ledus ūdeņiem. Viņi izmanto savas nagus kā liekšķeres, lai raktu pa sniegu, meklējot pārtiku. Šādiem dzīvniekiem ļoti noderīgas ir asas cokola malas, jo tās ļauj tām izrakt cietā ledā un dziļi sasalušās tundras augsnes.

Pavairošana

Caribou pārošanās sezona notiek rudenī un atnešanās sezonā pavasara laikā. Precīzāk, vīrieši cīnās par piekļuvi sievietēm. Patiesībā dominējošie ir spējīgi savākt līdz pat 15-20 sievietēm. Šajā laikā vīrietis pārtrauc ēst un zaudē lielu daļu ķermeņa rezervju. Mātītes ir gatavas dzemdēt maijā vai jūnijā, un tās parasti dzemdē vienu teļu. Turklāt caribou ir vienīgās briežu sugas, kurās gan vīrieši, gan sievietes audzē ragus. Katru gadu viņi iegūst savus ragus, un nākamajā gadā tie aug jaunus.

Ieteicams

Lielākās pilsētas Vermontā
2019
Kāpēc Sarkanā jūra tiek saukta par to?
2019
Kas bija operācija Desert Storm?
2019