Cik veidu Gorillas ir tur?

Gorillas ir lielākie dzīvie primāti pasaulē. Šie dzīvnieki pārsvarā ir zālēdāji un zemes mājokļi. Gorillas dzīvo Centrālāfrikas mežos. Šie dzīvnieki ir cieši saistīti ar cilvēkiem, 95% līdz 99% savas DNS koplieto ar Homo sapiens . Ir divas gorillas sugas, austrumu gorilla un rietumu gorilla. Katra suga ir sadalīta divās pasugās.

6. Rietumu gorilla -

Rietumu gorilla ( Gorilla gorilla ) ir visplašākā Gorilla ģints suga. Šie dzīvnieki var būt pelēcīgi vai brūni ar dzeltenu pieri. Gorillas atšķiras no austrumu gorillām ar to gaišāku krāsu un pārgriezušo galu uz deguna. Šīs sugas vīriešiem un sievietēm ir vidējais augstums attiecīgi 155 cm un 135 cm. Rietumu gorillas dzīvo grupās no 2 līdz 20, tostarp vismaz viens vīrietis, vairākas sievietes un jaunieši. Dzīvnieki barojas ar augstu šķiedrvielu saturu, kas ietver stublājus, lapas, ziedus, mizu, augļus utt. Rietumu gorillas ir klasificētas kā kritiski apdraudētas IUCN Sarkanajā sarakstā. Pašreizējais lielākais drauds šai sugai ir no Ebolas vīrusa, kas aizsargājamās teritorijās ir samazinājis populāciju par 33%. Citi draudi Rietumu gorillas populācijām ietver malšanu, biotopu sadrumstalotību un iznīcināšanu, kā arī pilsoņu karus, kas plosās šajās dzīvotajās valstīs. Šo gorillu reproduktīvie rādītāji arī ir diezgan zemi, kas apgrūtina iedzīvotāju ātru atjaunošanos.

5. Rietumu zemienes gorilla -

Viena no rietumu gorilas pasugām, rietumu zemienes gorilai ( Gorilla gorilla gorilla ) dzīvo zemienes purvus, primāros, sekundāros un montāniskos mežus Centrālajā Āfrikā. Šo gorilju klāsts aptver Angolas, Kongo Republikas, Centrālāfrikas Republikas, Ekvatoriālās Gvinejas, Gabonas, Kamerūnas un Kongo Demokrātiskās Republikas valstis. Lai gan mazākās gorilas pasugas, rietumu zemienes gorilla joprojām ir viens no lielākajiem un spēcīgākajiem zīdītājiem uz sauszemes. Dzīvniekiem ir jet melna āda, rupji mati, kas aptver visu ķermeni un nav astes. Šīs apakšsugas vecāki vīrieši bieži vien pazīstami kā sudrabaini, jo uz muguras un mugurkaula veido pelēkas krāsas matus. Šo gorillu grupas ceļo robežās no 3 līdz 18 kvadrātjūdzēm, un šādas grupas vada viens vai vairāki vīrieši.

4. Cross upes gorilla -

Vēl viena rietumu gorilla, Cross River gorilla ( Gorilla gorilla diehli ) suga ir ziemeļu un rietumu gorilla. Tās diapazons ir ļoti ierobežots, un tas ir atrodams mežainos kalnos un kalnos pie Nigērijas un Kamerūnas robežas, netālu no Krusta upes. Tikai aptuveni 250 šīs sugas indivīdi paliek no 2014. gada, padarot Cross River gorilla par pasaules reti lielāko pērtiķi. Salīdzinot ar rietumu zemienes gorillu, Cross River gorilla ir mazāks aukslējas, galvaskausa un galvaskauss. Mērījumi arī liek domāt, ka šīm gorillām piemīt mazākas rokas un kājas.

3. Austrumu gorilla -

Austrumu gorilla ( Gorilla beringei ) ir lielākā dzīvā primāta, kas dzīvo Ugandas, Kongo Demokrātiskās Republikas (KDR), Ruandas un Albertine Rift mežos KDR austrumu daļā. Primāts ir milzīgs izmērs ar lielu galvu, plašu krūtīm un gariem priekšējiem. Gorillām piemīt melnas kažokādas un kails krūtis, seja, kājas un rokas. Šīs sugas vīrieši sver aptuveni 140 līdz 205, 5 kg, savukārt sievietes sver apmēram 90 līdz 100 kg. Austrumu gorillas ir lielā mērā atkarīgas no zaļumiem balstītas diētas. Šie primāti dzīvo stabilās ģimenes grupās, kur dominējošais vīriešu dzimuma vīrietis darbojas kā ģimenes galva.

Austrumu gorilla tika atzīta par kritiski apdraudētu 2016. gada septembrī. Šīs sugas pastāvīgi samazinošā populācija izraisīja šo klasifikāciju. Dzīvotņu iznīcināšana, nelegālā medību gaļas medīšana, augsnes un cilvēku apdzīvošana gorillas biotopā ir visi faktori, kas veicina austrumu gorilas iedzīvotāju skaita samazināšanos. No 1996. līdz 2016. gadam 70% austrumu gorilas iedzīvotāju ir zaudējuši. No 2016. gada tikai aptuveni 6000 šīs sugas cilvēku.

2. Kalnu gorilla -

Kalnu gorilla ( Gorilla beringei beringei ) ir viena no divām austrumu gorilla pasugām. Atrodas divas kalnu gorilas populācijas, viena Centrālāfrikas Virungas vulkāniskajos kalnos un otra Bwindi necaurlaidīgā nacionālajā parkā Ugandā. Kalnu gorillas ir mazākas un mazāk smagas nekā Grauļa gorilla. Pieaugušais vīrietis sver no 140 kg līdz 205, 5 kg. No 2016. gada paliek tikai aptuveni 880 kalnu gorillas.

1. Austrumu zemienes gorilla -

Grauera gorilla vai austrumu zemienes gorilla ( Gorilla beringei graueri ) ir austrumu gorilas pasugas, kas dzīvo KDR kalnu mežos. Nozīmīgas šīs gorilla pasugas dzīvo Maiko nacionālajos parkos, Kahuzi-Biega nacionālajos parkos, Usala mežā, Itombwe masīvā un blakus esošajās teritorijās. Grauera gorilla ir lielākais gorilla pasugas, un tam ir jet melns mētelis, piemēram, kalnu gorilla. Tomēr, atšķirībā no pēdējās, Grauļa gorilai ir īsāki mati uz ķermeņa un galvas. Šie dzīvnieki ir klasificēti kā kritiski apdraudēti, jo tikai aptuveni 3800 šīs apakšsugu personas izdzīvo līdz šim datumam.

Ieteicams

Kas ir Mormona taka?
2019
Kas ir Nigērijas nacionālais putns?
2019
Kurš bija pirmais neredzīgais, kas tikās Everestā?
2019