Cik daudzas Gepards ir tur?

Gepards ir Felinae apakšgrupas liels kaķis. Tās galvenokārt atrodamas Āfrikas dienvidu un austrumu daļā, kā arī Irānā. Dzīvnieki pieder pie Acinonyx ģints un tos raksturo tievs ķermenis, plankumainais apvalks, melnas asaras līdzīgas svītras, dziļi krūtis, garas plānas kājas un plankumains astes. Šeit ir aprakstīti pieci pastāvošie gardēžu pasugas.

5. Tanzānijas cheetah

Tanzānijas cheetah, kas pazīstams arī kā Kenijas cheetah vai Austrumāfrikas cheetah ( Acinonyx jubatus raineyi ), ir dzimtene Āfrikā. Šī gardēžu pasugas dzīvo Tanzānijas, Ugandas, Somālijas un Kenijas savannās un pļavās. IUCN apzīmē apakšgrupas, kas ir neaizsargātas, kā plēsējs, gepardu mazuļu mirstība, un biotopu zudums apdraud šo dzīvnieku izdzīvošanu. Tanzānijas cheetahs ir otrs lielākais cheetah populācija pēc Dienvidāfrikas pasugas. Tomēr šie dzīvnieki ir izgājuši reģionālā mērogā trīs KDR, Ruandas un Burundi valstīs. Tas ir lielākais cheetah pasugas, mērot no 110 līdz 135 cm no galvas līdz ķermenim. Tā ir otrā visaugstākā pasugas pēc Ziemeļrietumu Āfrikas cheetah. Apmatojuma krāsa mainās no baltas dzeltenīgas līdz tannai. Tiek atrastas arī krāsu variāciju kārtiņas, piemēram, melanisms un atzīmētas. Kaķim ir daudzas apaļas melnas plankumi lielākajā daļā ķermeņa, izņemot balto apakšējo daļu. Šie plankumi saplūst uz astes galu, veidojot 4 līdz 14 tumšus gredzenus ar baltu pušķi astes galā.

4. Sudānas cheetah

Sudānas cheetah, kas pazīstams arī kā Somālijas cheetah, Centrālāfrikas cheetah vai Ziemeļaustrumu Āfrikas cheetah ( Acinonyx jubatus soemmeringii), dzīvo savannā, pļavās, tuksnešos un sausajos Centrālās un Ziemeļaustrumu Āfrikas apgabalos. Iedzīvotāji ir sadrumstaloti daudzās to robežās un gandrīz izzuduši Sudānā. Šie cheetahs tiek apdraudēti ar biotopu zudumu un kontrabandu uz Tuvajiem Austrumiem, un tādējādi IUCN tos klasificē kā neaizsargātus. Sudānas cheetah cieši atgādina Tanzānijas cheetah. Geparda melnās muguras plankumi ir visizplatītākie un atdalīti, bet ir mazāki nekā Tanzānijas pasugas. Tomēr uz pakaļkājām nav plankumu.

3. Dienvidāfrikas cheetah

Dienvidāfrikas cheetah vai Namībijas cheetah ( Acinonyx jubatus jubatus ) ir visbiežāk sastopamās gepards. Gepards var atrast Okavango deltas savannās, Transvaalas zālājos, Namībijas lauksaimniecības zemēs un Kalahari sausajos apgabalos. Lai gan Dienvidāfrikas cheetah ir visaugstākais iedzīvotāju skaits starp citām pasugām, tai ir ievērojams cilvēka darbības drauds. Tā ir izzudusi Malāvijā, Lesotā un KDR. Savvaļas kaķis ir vidēja izmēra, pieaugušais vīrietis ir apmēram 168 līdz 200 cm garš. Dienvidāfrikas gardēžam ir zelta vai spilgti dzeltena mētelis un balta apakšējā daļa. Dzīvnieka plankumi ir biezāki nekā pārējo pasugu plankumi un ir izteiktāki uz sejas.

2. Āfrikas ziemeļrietumu gepards

Ziemeļrietumu Āfrikas cheetah, kas pazīstams arī kā Sahāras cheetah vai Senegālas cheetah ( Acinonyx jubatus hecki ), ir dzimtene Ziemeļrietumu Āfrikā. Tā ir viena no visvairāk apdraudētajām gardēžu pasugām un ir klasificēta kā kritiski apdraudēta IUCN. Tikai apmēram 250 nobriedušu cilvēku izdzīvo savvaļā. Geparda izskats ir diezgan atšķirīgs no citām pasugām. Dzīvnieka mētelis ir gandrīz baltā krāsā un īsāks, ja plankumi pakāpeniski izbalē no melnas uz muguras līdz brūnai uz kājām. Sejai gandrīz trūkst plankumu, un bieži vien trūkst asaru svītras.

1. Āzijas cheetah

Āzijas cheetah vai Irānas cheetah ( Acinonyx jubatus venaticus ) ir retākais no visiem gepardu pasugām un ir sastopams tikai Irānā. Šī dzīvnieka amplitūda reiz bija izplatīta visā Arābijas pussalā un Tuvajos Austrumos un pat visā Indijā. Tomēr šo sugu IUCN šodien klasificē kā kritiski apdraudētu. Tagad tā izdzīvo tikai Irānas aizsargājamās teritorijās. Šī cheetah pasugas, kas atdalītas no Āfrikas kolēģa, dažreiz pirms 32 000 līdz 67 000 gadiem. Āzijas gardēžam ir bārkstis līdz gaiši zaļām kažokādām. Galvai un kaklam piemīt nelielas melnas plankumi, kas sakārtoti līnijās.

Ieteicams

Passchendaele kaujas - slavenās cīņas vēsturē
2019
Kas ir Jet Lag?
2019
Kādi ir Kipras galvenie dabas resursi?
2019