Cik daudz veidu Babuāni ir tur? Kur viņi dzīvo?

Pāvoni ir Āfrikas un Arābijas vecie pasaules pērtiķi, kas pieder pie Papio ģints. Turpmāk ir aplūkotas piecas pastāvīgo paviānu sugas. Šīs sugas ir daži no lielākajiem ne-hominoīdajiem locekļiem, kas pieder pie primāta pasūtījuma.

5. Olīvu pupiņš -

Olīvu paviāns vai Anubis paviāns ( Papio anubis ) ir paviāna suga, kas atrodama 25 valstīs visā Āfrikā un tādējādi ir visizplatītākā no visām pūķa sugām. Tās plašajā diapazonā tā dzīvo mežos, stepēs un savannās. Olīvu paviāns ir nosaukts par tā mētelis, kas no zaļās krāsas ir pelēks-pelēks, bet tuvāka pārbaude atklāj daudzkrāsainu mēteli. Nosaukums Anubis paviāns nāk no dzīvnieka suņa līdzīga purna kā Ēģiptes Dievs Anubis. Ādas sejas mati no tumši pelēka līdz melnajam. Šīs sugas tēviņiem ir ilgstošas ​​mati. Vīrieši ir apmēram 70 cm garš, savukārt sievietes ir apmēram 60 cm augstas. Olīvu paviāns ir vismazāk sastopamā suga, pateicoties tās plašajai izplatībai. Tā arī saskaras ar dažiem draudiem, bet gadījumi, kad cilvēki tiek vajāti, rodas tad, kad to uzskata par kaitēkli, kas iznīcina.

4. Dzeltenā kūdrāna -

Dzeltenais paviāns ( Papio cynocephalus ) ir viena no piecām paviāna sugām, kas dzīvo austrumu Āfrikas gaišos mežos un savannās. Šīs sugas ir Botsvānas, Zimbabves, Tanzānijas un Kenijas valstis. Paviljonam ir slaids korpuss, garas kājas un ieroči, un dzeltenīgi brūns krāsojums. Dzeltenā paviāna seja ir melna, ar baltiem sāniem. Dzīvnieks aug līdz pat 84 cm (vīriešiem) un 60 cm (sievietēm). Dzeltenais paviāns ir visēdams, kas barojas gan ar augu daļām, gan kukaiņiem. Paviāniem ir iespēja ātri pielāgoties jaunajai videi un izdzīvot netālu no apdzīvotām vietām. Tomēr cilvēki tos bieži vajā kā kultūraugu raideri. Dzīvotņu zudums ir spiests dzeltenās paviānus tuvoties cilvēku apmetnēm.

3. Chacma Baboon -

Čakmas paviāns vai ķīniešu paviāns (Papio ursinus) ir viena no lielākajām pērtiķu sugām un viena no piecām mūsdienu pasaulē dzīvojošām paviāna sugām. Chacma paviāns dzīvo Dienvidāfrikā, un tā diapazons stiepjas no Dienvidāfrikas līdz Mozambikai, Angolai un Zambijai. Šī suga uzrāda dominējošu hierarhiju, draudzības pārus, kolektīvu barošanu un pēcnācēju pieņemšanu sievietēm. Lai gan Chacma paviāns parasti nav apdraudēta suga, pastiprināta saskare ar cilvēkiem un apdzīvotām vietām, ko izraisa savvaļas biotopu iznīcināšana, ir izraisījusi augstāku mirstības līmeni nelaimes gadījumu, vajāšanas un medību dēļ. Šīs sugas tēviņi sasniedz ķermeņa garumu no 50 līdz 115 cm un sver aptuveni 21 līdz 45 kg. Mātītes sver no 12 līdz 25 kg. Paviljoniem piemīt tumši brūns līdz pelēks krāsas mētelis, un šīs sugas tēviņiem nav krēpes. Garā, lejupejošā seja ir šīs paviljona sugas atšķirīgākā iezīme.

2. Hamadryas Baboon -

Hamadryas paviāns ( Papio hamadryas ) pieder pie Vecās pasaules pērtiķu ģimenes un atrodas Arābijas pussalas dienvidrietumu galā un Āfrikas ragā. Šie paviāniem ir vislielākais no visiem paviāniem. Hamadryas paviānam ir īpaša vieta Ēģiptes kultūrā, kur to uzskata par svētu dzīvnieku ar reliģisku nozīmi. Dabisko plēsoņu trūkums reģionā ļauj šiem paviāniem attīstīties. Paviāna paviāniem ir seksuāls dimorfisms. Šīs sugas tēviņiem ir sudrabaini krāsains mētelis ar izteiktu kapu. Mātītes ir brūnas un bezgalīgas. Vīriešiem vidējais ķermeņa izmērs ir apmēram 80 cm un sver apmēram 20 līdz 30 kg. Sieviešu Hamadryas paviāni sasniedz ķermeņa garumu aptuveni 40–45 cm un sver apmēram 10–15 kg. Kaut arī šie paviānus IUCN Sarkanajā sarakstā joprojām klasificē zemākajā grupā, biotopu zudums ganību un lauku transformācijas dēļ ir galvenais drauds šiem primātiem.

1. Gvineja-paviāns -

Gvinejas paviāns ( Papio papio ) dzīvo nelielā Rietumāfrikas daļā. Šeit šo dzīvnieku klāsts aptver Mali, Mauritānijas, Senegālas, Gambijas, Gvinejas daļas. Tās diapazonā Gvinejas paviāns dzīvo sausos un galerijas mežos un tuvumā esošajos krūmu savannos. Paviljonam piemīt tumši violeta krāsa, matu seja un sarkanīgi brūna ķermeņa mati. Sejai ir tipisks suņu līdzīgs purns, ko ieskauj neliels krēpes. Gvinejas paviljona astes ir apaļas loka formā. Šī suga ir mazākā pupu suga un sver aptuveni 13 un 26 kg. Gvinejas paviāns ir sauszemes, visēdāju un pa diennakti dabā, bet pēc tumsas dzīvo kokos. Dzīvnieki dzīvo ļoti organizētās hierarhijās, kurās katrā grupā ir aptuveni 200 cilvēku. Gvinejas paviāna dzīvotnes un šaurā diapazona zaudēšanas dēļ IUCN dzīvniekus klasificē kā tuvu apdraudētus.

Ieteicams

Pārtikas patēriņš pa valstīm
2019
Top 10 jaunākās vasaras olimpiskās spēles
2019
Senekas tautas - Ziemeļamerikas vietējās kultūras
2019