Cik daudz sugu Capybaras ir tur?

Kas ir Capybara?

Capybara ir daļēji ūdens zīdītāju suga, kas pieder pie grauzējiem. Vidēji šī suga aug apmēram 4 pēdu garumā, 2 pēdu augstumā un līdz 100 mārciņām svara, padarot to par lielāko grauzēju pasaulē. Capybara ir smags ķermenis proporcionāli tā kāju izmēram, kas aizmugurē ir garāks nekā priekšā. Šis lielais grauzējs ir pārklāts ar tumši sarkanīgi brūnu kažokādu ar gaišāku kažokādu ap degunu un muti. Dažās vietās ir redzama tās tumši pelēka āda zem kažokādas. Capybara ir sociāls dzīvnieks, kas dzīvo lielās grupās; lielāko no šīm grupām reģistrē 100, lai gan 10 grupas ir daudz biežākas. Tās biotopi svārstās no zemienes līdz lietusmežiem, lai gan tās mājas vienmēr atrodas netālu no ūdenstilpes (piemēram, ezeri, upes un purvi). Tās uzturs sastāv no augiem, kas aug tuvu ūdenim, kur šī suga katru dienu ēd 6-8 mārciņas. Šī suga ir fiziski pielāgota ūdens dzīvesveidam ar acīm un degunu, kas atrodas netālu no galvas. Šāda pozicionēšana ļauj tvertnei palikt ūdenī, kamēr tā ātri ieelpo gaisu un skenē apgabalu iespējamajiem plēsoņām. Nepieciešamības gadījumā, lai izvairītos no briesmām, capybara var turēt elpu gandrīz 5 minūtes.

Cik daudz Capybaras sugu pastāv?

Capybara pieder pie Hydrochoerus ģints un ir sadalīta divās dzīvās sugās: H. hydrokera un H. isthmius . Divas citas sugas - H. gaylordi un H. ballesterensis - izzudušas.

H. Hidroherseram, kas pazīstams arī kā carpincho, ir liels izplatīšanas apgabals visā Dienvidamerikā. Tas ir reģistrēts Peru, Kolumbijā, Venecuēlā, Argentīnā, Bolīvijā, Ekvadorā, Gajājā, Urugvajā, Paragvajā un Brazīlijā. Venecuēlā un Brazīlijā šīs sugas šķirnes visu gadu. Tās grūsnība ilgst apmēram 4 mēnešus, un tā dzemdē no 3 līdz 4 pēcnācējiem. Starptautiskā dabas dabas saglabāšanas savienība (IUCN) ir atzīmējusi H. Hydráheris, jo tai ir liels iedzīvotāju skaits, no kuriem lielākā daļa dzīvo aizsargājamās teritorijās.

H. isthmiusam, kas pazīstams arī kā mazāks kapiārs, ir daudz mazāka izplatīšanas platība. Šo sugu var atrast Venecuēlas rietumu reģionos, Kolumbijas ziemeļrietumu reģionos un Panamas austrumu reģionos. Tiek uzskatīts, ka tas ir mazāk izplatīts Venecuēlā nekā citās valstīs. Šīs sugas grūtniecības periods ir mazāks nekā pārējās sugas laikā no 104 līdz 111 dienām. Tas dzemdē no 2 līdz 8 pēcnācējiem. Tā kā trūkst informācijas par šo konkrēto sugu, IUCN vēl nav klasificējusi savu aizsardzības statusu.

Draudi saskaroties ar Capybara

Capybara dzīvības laikā, tostarp dabas un cilvēka radīto, saskaras ar vairākiem draudiem. Abas sugas apdraud mežu izciršana, ko izraisa koksnes un lauksaimniecības nozares. Turklāt to ūdeņu biotopi ir apdraudēti, jo attīstības projekti iztukšo ūdeni, lai padarītu ceļu būvniecības projektiem. Dažas vietējās kopienas medī arī kā barības avotu, un tās ādu novērtē kā ādas avotu.

Ieteicams

Eiropas valstis pēc iedzīvotāju blīvuma
2019
Kāda ir kultūru loma ekosistēmā un savvaļas dabas aizsardzībā?
2019
Kā Louisiana pirkums ietekmēja ASV?
2019