Cheetah populācija visā pasaulē: svarīgi fakti un skaitļi

Kas ir Cheetah?

Gepards ir liela kaķu suga, kas ir dzimtene dažos Irānas un Āfrikas austrumu un dienvidu reģionos, kur tā dod priekšroku savannām un skrubu mežiem. Tas ir viegli atpazīstams ar zelta-tan mēteli, melniem plankumiem un plīsumainām svītrām, kas nokrīt acu leņķos. Šī suga ir pasaulē ātrākais zemes zīdītājs, sasniedzot ātrumu līdz 70 jūdzēm stundā. Kamēr sprinda pēc plēsīgajiem (galvenokārt antilopi un gazeles), gepards faktiski tērē vairāk laika ar kājām gaisā nekā uz zemes. Cheetah pēcnācējiem ir augstāks mirstības līmenis nekā citiem šī paša reģiona zīdītājiem. Šajā rakstā apskatīts ceturtdaļas aizsardzības stāvoklis, draudi un pasaules iedzīvotāju skaits.

Cheetah saglabāšanas statuss

Cheetahs reiz varētu atrasties visā Āfrikā, Austrumu Indijā, Arābijas pussalā un Āzijā. Nedaudz vairāk nekā pirms 100 gadiem, pētījumi liecina, ka globālā cheetah populācija bija vairāk nekā 100 000. Šodien Starptautiskā Dabas saglabāšanas savienība (IUCN) ir uzskaitījusi šo sugu kā neaizsargātu, lai gan daudzas organizācijas cenšas to mainīt, lai to apdraudētu. Gecetas populācija pagājušā gadsimta laikā ir piedzīvojusi dramatisku kritumu vairāku faktoru dēļ, un pašlaik tiek lēsts, ka savvaļā tas ir aptuveni 7100, bet kopumā - mazāk nekā 8000 cilvēku (tostarp turot nebrīvē).

Draudi Cheetah populācijai

Medības

Pirmais un galvenais šīs iedzīvotāju skaita samazināšanās iemesls ir saistīts ar ilgtspējīgu medību, kas notika 20. gadsimtā. Mūsdienās globālā cheetah iedzīvotāju skaita samazināšanās turpinās vairāku faktoru dēļ, tostarp: nelegāla savvaļas dzīvnieku tirdzniecība, biotopu zudums un cilvēku kontakts.

Uzņemiet kā mājdzīvniekus

Sakarā ar to unikālo izskatu un vēsturisko saikni ar bagātību un varu, gardēži ir ļoti pieprasīti kā mājdzīvnieki. Šai sugai ir grūtības audzēt nebrīvē, tāpēc ir jāķer savvaļā, lai tos pārdotu nelegālā, starptautiskā mājdzīvnieku tirgū. Bērnu cheetahs, kas pazīstamas kā mazuļi, ir vērstas uz šo praksi un mazāk nekā 20% izdzīvo, kas tiek kontrabandas visā pasaulē.

Biotopu zudums

Cheetahs arī cieš ievērojamus biotopu zudumus degradācijas un fragmentācijas veidā. Šis zaudējums ir saistīts ar urbanizāciju un lauksaimniecisko ražošanu, atstājot viņus ar nepietiekamiem resursiem izdzīvošanai.

Cilvēka un dzīvnieku konflikts

Cilvēki apdraud garastāvokļa populāciju vairāk nekā tikai iznīcinot to dabisko dzīvotni. Tā kā cheetah tiek izspiesti no to teritorijām un cilvēku aizņemtajās teritorijās, rodas konflikti. Mēģinot aizsargāt mājlopus, daudzi cilvēki slazdo vai nogalina gepards, ko viņi uzskata par draudiem.

Cheetah populācija savvaļā

Kā jau iepriekš minēts, pašreizējā savvaļas gepardu populācija tiek reģistrēta kā aptuveni 7 100. Šīs cheetahs ir sadalītas aptuveni 33 iedzīvotāju grupās, no kurām katrā ir mazāk nekā 100 cilvēku. Diemžēl lielākā daļa savvaļas cheetah iedzīvotāju dzīvo ārpus aizsargājamiem parkiem un rezervātiem. Arī tie, kas dzīvo šajās aizsargājamās teritorijās, ir apdraudēti.

Cheetah populācija Āfrikā

Lielākā daļa šo savvaļas cheetahu atrodama Āfrikā un ir koncentrēti kontinenta dienvidu un austrumu reģionos. Šodien Āfrikas cheetahs ir samazināts līdz vidēji tikai 10% no vēsturiskā diapazona. Austrumāfrikā cheetah teritorija ir tikai 6% no oriģināla. Šī 119, 918 kvadrātmetru jūdze atrodas visā Tanzānijā, Kenijā, Etiopijā, Dienvidsudānā un Ugandā. Dienvidāfrikā tās klāsts ir bijis mazāk ietekmēts, lai gan tas ir samazināts līdz tikai 22% no sākotnējā stāvokļa. Šī 472, 353 kvadrātmetru jūdžu zona ir izvietota vairākās valstīs, tai skaitā: Zambijas dienvidos, Dienvidāfrikas ziemeļos, Zimbabvē, Angolā, Mozambikā, Botsvānā un Namībijā.

Ļoti mazas cheetah populācijas var atrast Sahāras tuksnesī, lai gan tās ir tik ierobežotas, ka ir tikai 2 līdz 3 cheetahs par katru 3900 kvadrātjūdzi. Globālā cheetah populācija turpina samazināties. Piemēram, pēdējo 16 gadu laikā Zimbabves iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 85%. Saskaņā ar pētījumiem, cheetahs tagad ir izmiris 11 no 15 aizsargātajām teritorijām Rietumāfrikā un Centrālāfrikā.

Cheetah populācija Irānā

Irānā var atrast vēl mazāku gepards. Šī konkrētā suga ir pazīstama kā Āzijas vai Irānas gepards, un pēdējo 50 gadu laikā tā ir cietusi smagu iedzīvotāju skaita samazināšanos. Septiņdesmitajos gados, piemēram, uzskaites dati liecina, ka iedzīvotāju skaits ir aptuveni 200. Šis skaits 1990. gados samazinājās līdz 50 un 100, un pašlaik tiek uzskatīts, ka tas ir aptuveni 82. Tās vēsturiskais diapazons, kas izstiepies visā Arābijas pussalā, Kaspijas reģionā, Pakistānā un Indijā. Šodien tā ir novērota aptuveni 14 aizsargājamās teritorijās, kas atrodas Irānas austrumu reģionā. Sakarā ar šo samazināto teritoriju un ārkārtīgi mazo iedzīvotāju skaitu, IUCN to ir uzskaitījusi kā kritiski apdraudētu.

Cheetah Iedzīvotāju skaits Captivity

Cheetahs ir ilgstoši turēts nebrīvē, kas aizsākās sumeriešiem pirms vairāk nekā 5000 gadiem. Tika uzskatīts, ka šie nebrīvē esošie cheetahs ir pilnīgi pieraduši, jo ir maz, ja ir vēsturiski pieraksti par vardarbīgu uzvedību pret cilvēkiem. Viņi tradicionāli tika izmantoti kā medību partneri, īpaši Tuvajos Austrumos 7. gadsimta AD laikā, un tie pēc tam, kad suņi izskalo plēsumus atklātā vietā, nometa upuri. Cheetahs arī tika turēti kā mājdzīvnieki tādos slavenos skaitļos kā Čingishana un Akbar. No šī laika māksla attēlo šos mājdzīvniekus ar dekoratīvām apkaklēm un siksnām.

Saskaņā ar Starptautiskās Cheetah Studbook 2008. gada versiju 1513 cheetahs pašlaik dzīvo nebrīvē. Šie dzīvnieki tiek turēti 262 vietās 48 dažādās valstīs. No tiem aptuveni 680 ir reģistrēti zooloģiskajos dārzos visā pasaulē ar gandrīz 33% zooloģisko dārzu Ziemeļamerikā. Nelikumīgi, jo lolojumdzīvnieki tiek turēti nelikumīgi, ir grūti precīzi novērtēt.

Mēģinot atjaunot globālo cheetah populāciju, daudzas organizācijas vada nebrīvē audzētas audzēšanas programmas. Reprodukcijas rādītāji tomēr ir zemi nebrīvē turētajiem. Nesenie ieraksti liecina, ka tikai 38, 6% no ieslodzīto iedzīvotāju ir veiksmīgi audzējuši un pavairojuši. Diemžēl Ziemeļamerikas nebrīvē audzētās programmas ziņo, ka cheetah nāves līmenis ir pārsniedzis dzimstības rādītāju 10 pēdējo 12 gadu laikā. Pašlaik daudzas no šīm organizācijām ir vērstas uz to, lai padarītu noturīgu iedzīvotāju skaitu ilgtspējīgu, lai paplašinātu to savvaļas populācijās.

Ieteicams

Kas ir K'iche cilvēki?
2019
Kas un kur ir Britu salas?
2019
Dzeramo vecumu visā pasaulē
2019