Black Bear Fakti: Ziemeļamerikas dzīvnieki

Izskata apraksts

Amerikāņu melnā lāča binomiskais zinātniskais nosaukums Ursus americanus vienkārši nozīmē „amerikāņu lācis”. Kopumā līdz šim laikam taksonomisti ir reģistrējuši 16 amerikāņu melnā lāča pasugas. Pretēji tam, ko norāda nosaukums, ne visi amerikāņu “melnās” lāča sugas locekļi faktiski ir melnā krāsā. Rietumu melnā lāči bieži vien uz melna uzrāda kanēļa un brūnās krāsas, savukārt austrumu kolēģi var būt gandrīz brūni. Amerikāņu melno lāču svars var ievērojami atšķirties atkarībā no dzimuma, vecuma, gada sezonas, atrašanās vietas un veselības stāvokļa. Pieaugušie vīrieši var svārstīties no nedaudz vairāk kā 100 līdz vairāk nekā 500 mārciņām. Parasti sivēnmātes (sievietes) ir aptuveni 30% mazāk masīvas nekā mežacūkas, austrumu krasta lāči ir smagākas nekā rietumu krastā, un ziemeļu lāči ir smagāki par dienvidu pusēm. Lielākie medījamie un nogalinātie melnie lāči ir pārsnieguši 800 mārciņas, turpretī lielākie nebrīvē nonāca 1000 mārciņu. Dzīvniekiem, kuriem ir īsi, neuzvelkami nagi, ir taisnāks profils no deguna uz pieres un salīdzinoši garākas, mazāk noapaļotas ausis, nekā daudzas citas lāči. Tipiski amerikāņu melnā lāča pieaugušajiem ir zināms, ka tie ir aptuveni 3 pēdas garš, un deguna garums ir aptuveni 75 collas, un ļoti īsi astes, salīdzinot ar ķermeņa lielumu.

Diēta

American Black Bears ir visēdāji dzīvnieki, kas dod priekšroku barībai dažādos pārtikas produktos. To tipiskais uzturs ir kukaiņi, rieksti, augi, medus, augļi, rieksti, mazāki zīdītāji un zivis. Viņu uzturs ievērojami atšķiras atkarībā no to faktiskās atrašanās vietas un gada sezonas. Melnie lāči dažkārt nogalinās briedis vai jaunus briežu teļus izdzīvošanai, stiprinot viņu reputāciju kā ļoti oportūnistiskus ēdienus.

Dzīvotne un diapazons

Lāči, kas ir lieliski koku alpīnisti, tiek uzskatīti par Ziemeļamerikas kontinenta mazākajām, bet visbiežāk izplatītajām, lāču sugām. To iedzīvotāju skaits, aplēšot aptuveni 1 miljonu spēcīgu, ir palīdzējis līdz ar spēļu un dabas saglabāšanu un parkiem Meksikā, ASV un Kanādā. Melnajiem lāčiem ir zināms, ka tie dzīvo galvenokārt mežu apvidos, īpaši lapkoku un skujkoku mežos, bet bieži vien atstāj savus parastos biotopus, meklējot ūdeni un pārtiku. Tas bieži vien var būt saistīts ar to, ka tie dažkārt tiek piesaistīti cilvēku kopienām, pateicoties pārtikas pieejamībai attīstītajos reģionos, piemēram, cilvēku atkritumos vai to saimniecībās un dārzos. Melnie lāči ir nemitīgi barojoši, kas šķērso lielas teritorijas. Amerikāņu melnās lāči vēsturiski bija zināms, ka tās aizņem gandrīz visus Ziemeļamerikas mežu reģionus. Tomēr tagad tās ir vairāk ierobežotas ar ASV mazāk blīvi apdzīvotām teritorijām, taču joprojām dzīvo lielākā daļa Kanādas vēsturisko reģionu, izņemot Centrālās Plainsas intensīvi audzētos un dzīvojamos rajonus. Starptautiskā Dabas saglabāšanas savienība (IUCN) tos ir uzskaitījusi kā “vismazāk rūpju” sugu. Tas ir saistīts ar to lielo pasaules iedzīvotāju skaitu, kas tiek lēsts, ka tas ir aptuveni divas reizes lielāks nekā visām pārējām lāču sugām, ko veicina to izplatība un pielāgojamie dzīves veidi. Lielākā daļa citu lāču sugu ir vai nu apdraudētas, vai izmirušas. Juridiskās medību sezonas bieži tiek piedāvātas dažādās jomās, lai palīdzētu kontrolēt amerikāņu melnā lāča populāciju, jo šīs radības nodrošina augstas kvalitātes medījumu gaļu. Tomēr vairumā gadījumu lāču pārdošana ir nelikumīga, un likumpārkāpējiem var tikt piemēroti stingri finanšu un cietuma laika sodi par to pārdošanu. Jaunā tūkstošgade ir saglabājusi to ģeogrāfisko un skaitlisko klātbūtni.

Sociālā uzvedība

Viena uzvedības iezīme, kas ir kopīga lielākajai daļai amerikāņu melnā lāča pasugas, ir spēja izmantot savus nagus un zobus, lai atzīmētu kokus kā saziņas veidu. Šie dzīvnieki, kas pēc sava rakstura ir vieni, izņemot mazuļus un mātes, parasti dod priekšroku tikai lopbarībai. Tomēr tie dažkārt var izturēt viens otru, ja konkrētajā reģionā ir daudz pārtikas, un tā vietā barojas grupās. Liela daļa melno lāču pārziemo atkarībā no pārtikas pieejamības un vietējiem laika apstākļiem. Piemēram, lāči nedrīkst pārziemot reģionos, kuros ziemas laikā tiek nodrošināta pastāvīga pārtikas piegāde un silts laiks.

Reproduktīvie paradumi

Amerikāņu melnajiem lāčiem ir zināms, ka viņi vasaras mēnešos sakrīt, un viņiem ir 63-70 dienu grūtniecības periods. Vidējā sieviete savā dzīves laikā var dzemdēt 1-6 mazuļus, un viņas mazuļi paliek kopā ar viņu pusotru gadu pēc atšķiršanas perioda, kas parasti ir 6-8 mēneši. Sievietēm melnās lāči parasti pēc dzemdībām pēc apmēram 2 gadiem kļūst seksuāli nobriedušas, bet dažkārt tās var atkārtoties pēc gada, kad viņu jaunie cilvēki dažādu iemeslu dēļ izzūd.

Ieteicams

Kas ir planēta 9?
2019
Āfrikas valstis ar garākajām piekrastēm
2019
Cik daudz plūdu veidu?
2019