Bighorn Sheep Fakti: Ziemeļamerikas dzīvnieki

Izskata apraksts

Lai gan ir daudz pasugas, Bighorn aitas ir viena no tikai divām kalnu aitu sugām, kas atrodas tikai Ziemeļamerikā. Auni (vīrieši) var augt līdz 5 pēdām, 3 collām un 6 pēdām (160 un 180 centimetriem) garumā no deguna uz grumbu, kamēr aitas parasti ir mazākas, aptuveni 5 cm (150 cm) garumā. Bighorn aitu tēviņi var svērt pat 280 mārciņas (127 kilogramus), tikai ar to ragiem sverot līdz pat 31 kg (14 kilogrami). Gan aunām, gan aitām ir ragi, lai gan aunu ragi ir lielāki un izliektāki, sasniedzot līdz pat 76 cm (30 collu) garumu, kad līknes apkārtmērs ir līdz 18 cm (18 cm). Auna rags var kalpot kā diagnostikas līdzeklis, lai noteiktu dzīvnieka vecumu, pasugas, veselību un pat dzīves vēsturi.

Diēta

Bighorn aitas ir zālēdāji un diennakts, kas nozīmē, ka tās lielākoties ir aktīvas dienas laikā. Viņu uzturs var mainīties atkarībā no sezonas, kā arī katras pasugas dzīvotnes. Gadalaikos ar pārtiku pārpilnība, aitas barojas ar zālājiem, forbiem un grīšļiem. Tad, laikā, kad ziemas laikā skarbākas, aitām būs vairāk laika pārlūkot un baroties ar stingrākiem, kokainiem augiem, piemēram, trušu suku. Desertos dzīvojošajās pasugās Bighorn aitas ēdīs mīklas augus un kaktusus, un viņi saņems lielāko daļu mitruma caur savu pārtiku, lai gan viņi joprojām ceļo, lai apmeklētu dzirdināšanas caurumus ik pēc dažām dienām.

Dzīvotne un diapazons

Izplatīts visā Ziemeļamerikā, Bighorn aitas var atrast Britu Kolumbijas un Albertas rietumu provincēs Kanādā, Amerikas Savienoto Valstu rietumu un centrālajās valstīs un Meksikas ziemeļrietumu valstīs. Lai gan Bighorn aitas tiek uzskatītas par Starptautiskās Dabas apdraudēto sugu aizsardzības saraksta "vislielākās bažas" sugu, pastāv vairākas populācijas un pasugas, kas faktiski ir apdraudētas, lai gan to kopējais iedzīvotāju skaits ir stabils, vairāk nekā 15 000 cilvēku. tikai Kanādā. Draudi, ar kuriem Bighorn aitas regulāri saskaras, ir medības (kas var kaitēt iedzīvotājiem kopumā, jo parasti tās izraisa dominējošo vaislas tēviņu nāvi), biotopu zudums un mājlopi, jo tie konkurē par pārtiku un izplatās tādas slimības kā: elpošanas ceļu slimības.

Uzvedība

Bighorn aitas ir sociāli dzīvnieki, kas dzīvo ganāmpulkos. Aitas un jēri mēdz dzīvot lielākos ganāmpulkos, kuros ir līdz 20 indivīdiem, savukārt auni dzīvo mazākās grupās no 2 līdz 5. Ziemas laikā aitas kopā var veidot vēl lielākus ganāmpulkus, kuros ir līdz 100 cilvēkiem. Auni un aitas vairumā gadījumu dzīvos atsevišķi, līdz pārošanās sezona. Bighorn aitas var pārvietoties līdz 15 jūdzēm stundā (24 kilometri stundā), uzkāpjot kalnu nogāzēs. Ar savu ievērojamo pārliecību, viņi var izmantot ne vairāk kā 5 collu (5 cm) platuma kāpnes, no kurām var pāriet no vienas pakāpes uz otru, līdz pat 20 metru attālumā, bez problēmām.

Pavairošana

Rudenī aunus sāk sacensties savā starpā par tiesībām audzēt aitas, uzlādējot viens otru, bieži sasniedzot ātrumu vairāk nekā 20 jūdzes stundā (32 kilometri stundā). Šīs sacensības var ilgt vairāk nekā 24 stundas, kamēr viens no vīriešiem piekrīt, kas parasti ir jaunākais ar mazākiem ragiem. Bighorn aitas nav monogāmas, un sieviete pieņems vairākus ausiņus noteiktā ciklā (ja tie ir "karstumā"). Aitu grūsnības periods ilgst no 5 līdz 6 mēnešiem, pēc tam pavasarī tie dzemdēs 1 līdz 2 jērus. Sieviešu jēri paliks pie mātes ganāmpulkiem, savukārt vīrieši atstās grupu, kad viņi būs vecumā no 2 līdz 4 gadiem, lai pievienotos aitu ganāmpulkam.

Ieteicams

Šengenas valstis
2019
Kur ir Buzzards Bay?
2019
Pasaules maizes grozi
2019