Baltais spārns Fakti: Ziemeļamerikas dzīvnieki

Izskata apraksts

Baltais astes briedis ir viens no mazākajiem briežu dzimtas pārstāvjiem Ziemeļamerikā, lai gan tie atšķiras pēc lieluma dažādos reģionos, kuros tie ir dzimuši. Piemēram, Ziemeļamerikas vīriešu baltie brieži, ko sauc arī par "dolāriem", parasti sver aptuveni 100 mārciņas, bet Ontario un Minesotas ziemeļu reģionos ir reģistrēti arī dolāri, kas pārsniedz 400 mārciņas, kur tie ir dzimteni. Baltais spalvas briedis ir nosaukts par baltu apakšējo daļu uz astes un baltām sēžamvietām. Dzīvnieks ir labi pazīstams arī ar savu ieradumu uzlikt astes aizmugurē, atklājot tā balto apakšpusi. Kamēr vasarās baltajam ērkšķim ir sārta mētelis uz sāniem un aizmugurē, zem tā ir bālgans, bet ziemās augšējās daļas kļūst pelēcīgas.

Diēta

Briežu briežu diēta ir atkarīga no tās atrašanās vietas un gada laika. Pavasara un vasaras sezonā dzīvnieka diētu galvenokārt veido lapu koku, krūmu, zālaugu un garšaugu lapu sastāvdaļas. Šajā laikā dzīvniekam, cita starpā, ir arī sēnes, fiddleheads un mellenes. Kad veģetācija pavasara un vasaras beigās izzūd, dzīvnieks lielā mērā ir atkarīgs no zariem un pumpuriem rudens sezonā. Šajā sezonā ir zināms, ka Kanādas austrumu pusē dzīvojošie baltie brieži, kas atrodas rietumu pusē, rudens un ziemas sezonas laikā patērē graudus, kas palikuši zemnieku atklātajos laukos. Līdzīgi kā ganību lopiem, baltās astes briežu diēta ziemā ir atkarīga no aukstumizturīgas lopbarības, piemēram, mūžzaļajiem forbiem un dažiem zālājiem.

Dzīvotne un diapazons

Brieži ir vieni no izplatītākajiem un lielākajiem lielajiem dzīvniekiem Ziemeļamerikā. Tās diapazons ir galvenokārt no kontinenta dienvidu gala, tieši uz skujkoku mežiem, kas atrodas kontinentālās daļas ziemeļos, kur dzīvnieks var atrasties izkaisīti Kanādas ziemeļrietumu teritoriju tuvumā. Tomēr šī suga ir atrodama arī Latīņamerikas valstīs, līdz dienvidiem kā Peru un Bolīvija. Ir 16 atzītas Briežu briežu pasugas, no kurām tikai trīs ir Kanādā. Šo dzīvnieku medību ierobežojumi ir noveduši pie sugas populācijas un diapazona uzplaukuma, jo īpaši uz rietumiem un ziemeļiem Ziemeļamerikas kontinentā. Parasti zemāka smaguma pakāpe pēdējās ziemās ir attiecināma arī uz baltās astes diapazona paplašinājumiem. Whitetails ir ieviests arī Karību reģionā, tādās valstīs kā Kuba, Jamaika, Bahamu salas un Puertoriko, kā arī Eiropas valstīs, piemēram, Somijā, Čehijā un Serbijā, kā arī jaunajā valstī. Argentīna Okeānijā.

Uzvedība

Whitetails izmanto daudzas saziņas formas, tostarp skaņu, ķermeņa valodu, smaržu un marķēšanu, saskrāpējot. Baidoties, Baltais astes briedis paaugstina asti (un atklāj astes balto apakšpusi), lai brīdinātu citus briežus. Lai atzīmētu tās teritoriju, whitetail berzē savu pieres smaržu uz teritorijām, kuras tā ir saķērusi ar savām nagām, pēc tam berzējot urīnu. Pieaugušo whitetails buki biežāk urinē vaislas sezonā. Brieži ir spējīgi radīt skaņas trokšņus, un tie ir unikāli katram dzīvniekam. Fawns rada augstvērtīgu blūmēšanas skaņu, lai izsauktu viņu mātes. Tikmēr mātes māte ir atšķirīga no skaņas, ko rada buks, un pēdas piķis ir zemāks.

Pavairošana

Ziemeļu puslodē White-Tailed briežu pārošanās sezona ilgst no 1 līdz 3 mēnešiem, bet tropu zonās pārošanās var notikt lielākajā gada laikā. Pārošanās periods, kas pazīstams kā “rut”, ir laiks, kad buki ir aktīvāki un mazāk piesardzīgi nekā parasti. Sakarā ar to, ka tie ir mazāk piesardzīgi, buki kļūst par vieglu medību medību laikā. Ir zināms, ka Briežu brieži griežas ātrā laika intervālā, un tādējādi veselīgs ganāmpulks ir spējīgs gandrīz divreiz palielināt tās skaitu viena gada laikā. Ja apstākļi ir labvēlīgi, sievietes zaķis mēdz būt pietiekami nobriedis, lai audzētu sešu līdz septiņu mēnešu vecumā, un viena gada vecumā ražo vienu bērnu, vai "singleton". Tikmēr jauniem vīrišķajiem vistiņiem ir reti dota iespēja vairoties. Lai gan dzimšana var notikt no marta beigām līdz augusta sākumam, lielākā daļa ziemeļu un mērenā klima dzimušo dzimst maija pēdējā nedēļā un jūnija pirmajā nedēļā. Jaundzimušo mātīte sver no 2 līdz 4 kilogramiem. Kaut arī ir iespējamas dvīņu audzes, jo īpaši veselīgu sieviešu vidū augstas kvalitātes barošanas diapazonā, vientuļie dzimušie ir daudz biežāk sastopami jaunākām sievietēm, īpaši tām, kuras pirmo reizi dzemdē. Trīskārši un četrstūris joprojām ir daudz retāk sastopami. Vieni dzimušie ir lielāki par divkāršiem dzimušajiem nabadzīgākajos apgabalos un vietās, kur ziemas apstākļi ir ļoti auksti.

Ieteicams

Šengenas valstis
2019
Kur ir Buzzards Bay?
2019
Pasaules maizes grozi
2019