Āzijas ziloņu fakti: Āzijas dzīvnieki

Izskata apraksts

Lielākie Āzijas sauszemes dzīvnieki un otrās lielākās ziloņu sugas pasaulē, Āzijas ziloņi ( Elephas maximus ) atšķiras no Āfrikas kolēģiem to mazākā izmēra un īsāku ausu ziņā. Viņu augstums pleciem ir no 6, 6 līdz 9, 8 pēdām (2 līdz 3 metri), un to svars ir no 2, 25 līdz 5, 5 tonnām (2, 041 līdz 4, 990 kilogrami). Šie ziloņi ir tumši pelēki līdz brūnai krāsai un ir rozā plankumi uz viņu ausīm, stumbriem un dažām citām ķermeņa daļām. Visinteresantākā daļa no šo ziloņu fiziskajām īpašībām ir to ļoti funkcionālie un elastīgie stumbri, kas faktiski ir deguna un augšējās lūpu pagarinājums, beidzot ar nāsīm stumbra apakšā. Bagāžnieku var izmantot vairākiem mērķiem, piemēram, elpošanai, smaržošanai, nepieredzēšanai ūdenī, radot to raksturīgās "trompetes" skaņas, kā arī priekšmetu satveršanai un pacelšanai. Šo stumbru galos ir pirkstu līdzīgas konstrukcijas, kuras galvenokārt izmanto, lai turētu priekšmetus ar stingru saķeri. Āzijas zilonis ir viens šāds pirkstu galotnes projekcijas gala galā, savukārt Āfrikas ziloņu stumbriem ir pāris. Tikai bagāžniekam ir aptuveni 100 000 atsevišķu muskuļu, kas atbilst šī unikālā papildinājuma efektivitātei un darbspējai. Atkarībā no pasugas, vīriešu ziloņiem parasti ir tusks, kas tiek izmantots, lai izraktu zemi, mizotu kokus vai kā aizsardzības ieroci. Dažiem iedzīvotājiem, tāpat kā Šrilankas ziloņiem, ir tikai 5% vīriešu, kas ir "tuskers", salīdzinot ar 90% tuvējās Indijas dienvidos. Šādai statistikai ir raksturīgs modelis, kas, domājams, atbilst medību izplatībai attiecīgajās teritorijās, jo sēklas ir īpaši pieprasītas Šrilankā.

Diēta

Āzijas ziloņus var klasificēt kā "mega-zālēdājus", jo tie ir pilnībā atkarīgi no zālēdājiem un katru dienu patērē līdz pat 330 mārciņām (150 kilogramus) veģetācijas. Šādu ziloņu izdzīvošanai ir izšķiroša nozīme tik liela pārtikas daudzuma patēriņā. Šo pachyderms barošanas paņēmieni ietver gan ganību, gan pārlūkošanas pasākumus, un to uzturs sastāv no zālājiem, mizām, saknēm, kātiem un koku lapām, kā arī uz kultivētām zemēm, piemēram, banāniem un cukurniedrēm. Bieži vien ar ziloņu ganāmpulku lauksaimnieku kultūru pārvarēšana rada nopietnus cilvēku un dzīvnieku konfliktus, kas var pat beigties ar ziloņu vai iesaistīto cilvēku nāvi vai ievainojumiem. Ziloņi regulāri pieprasa arī lielu ūdens daudzumu, kuru apjoms katru dienu ir no 21 līdz 53 galoniem (80-200 litri).

Dzīvotne un diapazons

Šodien Āzijas zilonis IUCN apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā ir klasificēts kā “apdraudēta”. Aptuveni 100 000 šo maigu milzu, kas pastāvēja 20. gadsimta sākumā, pēdējo desmitgažu laikā ir strauji samazinājušies līdz 50% no šī skaita. Šodien šie ziloņi, kas agrāk dzīvoja lielās Āzijas daļās, aizņem tikai 15% no to sākotnējā diapazona. Indijas subkontinenta valstis, tostarp Indija, Bangladeša, Nepāla, Butāna, Šrilanka un daļas Dienvidaustrumāzijā, piemēram, Malaizija, Indonēzija, Vjetnama un Taizeme, tiek uzskatītas par mazām līdz lielām Āzijas ziloņu populācijām. Indija ir visizplatītākā dzīvotne ziloņiem, savukārt Šrilankā ir daudz mazākas populācijas, kas lielā mērā aprobežojas ar sadrumstalotām dzīves zonām. Sumatras Āzijas ziloņi ir zaudējuši arī 70% no sākotnējiem biotopiem. Tropu un subtropu meži šajās valstīs kalpo par ideāliem biotopiem šiem mega-zālēdājiem. Šodien Āzijas ziloņu populāciju apdraud cilvēku ekspluatācijas aktivitātes, piemēram, attīstības projektu izveide mežu zemēs, mežu izciršana, cilvēka dzīvesvietas izplatīšanās ziloņu teritorijās, biotopu fragmentācija un ziloņu nāve cilvēku un dzīvnieku konfliktu dēļ. Āzijas ziloņu malšanas gadījumi ir zemāki nekā Āfrikas kolēģiem, taču daži ziloņi vēl joprojām tiek nogalināti par to kociņiem, gaļu un ādu. Savvaļas ziloņiem arī tiek izmantoti savvaļas ziloņi, lai veicinātu tūrisma nozares tādās valstīs kā Taizeme, kas vēl vairāk samazina šīs sugas savvaļas populācijas.

Uzvedība

Āzijas ziloņiem ir sarežģīta, hierarhiska sociālā struktūra, kas dzīvo lielās grupās, kurās ir matriarhija. Vīrieši atstāj savu ģimeni vecumā no 12 līdz 15 gadiem un pēc tam solārijā vai citādi veido nelielas, īslaicīgas grupas, ko veido daži ziloņu ziloņi. Šādas grupas vada priekšā un aizmugurē spēcīgākie vīrieši un pārējie dalībnieki darbojas, lai stabilizētu grupu. Šo locekļu hierarhiskās lomas pārveido katru reizi, kad jaunais vīrietis ieiet vai kad cilvēks atstāj grupu. Buļļu zilonis nav priekšroka vienai ģimenes vienībai, bet gan meklējies, meklējot biedrus starp dažādām ģimenes vienībām. Tas palielina viņu izredzes uz pārošanos un, iespējams, ļauj zilonim kopā ar aptuveni 30 sievietēm noteiktā gadā. Tas rada vairāk pēcnācēju ražošanu vienā pārošanās sezonā, nekā tad, ja viņi būtu palikuši kopā ar vienu ģimenes vienību. Ģimenes vienības sastāv no 3 līdz 25 locekļiem, un tai ir stabila pamatgrupa, kuru vada vecākā un pieredzējušākā sieviete, ko sauc par matriarhu. Viņu pavada viņas pieaugušās meitas un viņu kolektīvie pēcnācēji. Mātītes ir atbildīgas par savu pēcnācēju audzināšanu un sociālo, barošanas un aizsardzības prasmju apguvi. Pēcnācēju izdzīvošanas izredzes palielinās, ja grupā ir lielāks pieaugušo sieviešu skaits. Ģimenes vienības var arī saistīt ar saistītām vai nesaistītām ziloņu grupām, ko dēvē par "radiniekiem" vai "obligācijām". Tiek ziņots, ka ziloņi sēro par saviem mirušajiem pavadoņiem, uz brīdi apstājoties, kad viņi saskaras ar mirušā ziloņa mirušo ķermeni, maigi glāstot ķermeni ar saviem stumbriem un dažreiz pat ar mizu vai kaulu gabalu ar viņiem kā mīļoto atmiņu viņu mirušo pavadoņu.

Ziloņi arī mīl peldēties un dūnā. Viņi pārklās savus ķermeņus ar dubļiem un putekļiem un pēc tam berzēsies pret cietām virsmām, lai atbrīvotos no patogēniem, kas ir iestrēguši viņu ķermenī. Ziloņi gulē apmēram četras stundas dienā, un dziļas miega laikā viņi gulēs uz sāniem un dziļi elpot un dažreiz pat krāpsies. Šie milzīgie pachydermi (biezaini zīdītāji) dabā ir "crepuscular", un tādējādi tie galvenokārt ir aktīvākie rītausmā un krēslā.

Pavairošana

Ziloņu pārošanās rituāls ir aizraujošs skatījums. Parasti vīrieši, kas ir vecāki par 40 līdz 50 gadiem, ir vispiemērotākie pārošanās vīrieši. Mātītes ir gatavas uzsākt pārošanos aptuveni 14 gadu vecumā. Fiziska agresija ir tikko iesaistīta, kad vīrieši konkurē viens ar otru par sievietes uzmanību. Tiek uzskatīts, ka jaunākie cilvēki atgriežas sakarā ar cieņu un apbrīnu vecākiem, pieredzējušākiem vīriešiem. Uzticēšanās ir īss, un tajā ir iesaistīts vīrietis, kas darbojas, spēlējot rotaļīgu sievieti, kam seko ķermeņa berzes un stumbra iesaiņošana. Ziloņiem ir ļoti ilgs 22 mēnešu grūtniecības periods, un tas ir viens no faktoriem, kas izraisa ziloņu populācijas lēno pieauguma tempu. Bērnu ziloņi ir dzimuši akli un bezpalīdzīgi, un vispirms tos pārrauga visas pārējās ganāmpulka. Tas ir vajadzīgs, lai mātei būtu pietiekami daudz laika, lai barotu, lai viņa varētu ražot pietiekami daudz piena, lai barotu savu jaundzimušo bērnu.

Ieteicams

Pasaules okeāni pēc lieluma
2019
10 Kopējie vitamīnu trūkumi visā pasaulē
2019
Kas ir malšana?
2019